10 Downing Street

10 Downing Street is waarschijnlijk een van de beroemdste adressen van Groot Brittanie. Het is namelijk het adres van de ambtswoning van de Britse premier. In Groot-Brittannië« noemt men het Number Ten. Vele bekende wereldleiders zijn voor deze deur gefotografeerd en de toespraken van de premier vinden plaats voor de deur van 10 Downing Street. Het huis dat bekend staat als 10 Downing Street is eigenlijk een samenvoeging van drie huizen. De huizen zijn rond drie eeuwen oud. Het grootste en oudste huis van de drie (aangeduid als “the House at the Back”) werd al gebouwd rond 1530. Hoewel het oorspronkelijk gebouwd is als woonhuis, worden alleen de bovenste verdiepingen bewoond. De onderste zijn kantoren en ontvangstruimten. Een leuk weetje is dat er geen sleutelgat in de deur zit. De deuren kunnen dan ook niet van buiten geopend worden. Er moet daarom altijd iemand in het huis zijn om de deur te kunnen openen.

GESCHIEDENIS 10 DOWNING STREET

Het oorspronkelijke gebouw van wat nu bekend staat als 10 Downing Street stamt uit de zeventiende eeuw en is vernoemd naar de ambassadeur George Downing. Hij was een spion voor Oliver Cromwell die hem in 1657 als ambassadeur naar Nederland stuurde. Downing had een hekel aan de Nederlanders en mede door zijn toedoen komt het 1665 tot de tweede Engels-Nederlandse oorlog, waarna hij Nederland wordt uitgezet. Hij wordt schatkistbewaarder en krijgt de grond rond Downing Street in zijn bezit.  Het duurde nog lang voordat er met de bouw van een huis gestart kon worden en Downing overlijdt kort voordat zijn huis af was. De eerste bewoner was Robert Walpole (de eerste premier, van 1721-1742). Hij kreeg het gebouw als privé persoon geschonken door koning George II.

HOOFD MUIZEN VANGER: LARRY

De negen jaar oude Larry is een gestreepte kat en woont sinds 2011 op 10 Downing Street. Hij is officieel aangesteld als muizenvanger maar Larry was liever lui dan moe. David Cameron had genoeg van de luie Larry en nam Frea, de kat van George Osborne, Chancellor of the Exchequer, die op number 11 Downing Street woonde, in dienst. Maar Frea zorgde ook voor problemen. Hij vocht met Larry en liep regelmatig van huis. In augustus 2014 werd Frea aangereden door een auto en liet bijna het leven. Hierna werd Frea ontslagen en kreeg onderdak in een huis in het graafschap Kent. Sindsdien is Larry weer Hoofd Muizenvanger van Downing Street.

BEZOEKEN 10 DOWNING STREET

Veel toeristen willen 10 Downing Street bezoeken. Het ligt centraal in Londen aan het prachtige St. James Park. Maar als toerist is het alleen mogelijk om 10 Downing Street van een afstand te bekijken achter een aantal hekken. Deze hekken zijn geplaatst toen in 1991 een aanslag van de IRA plaats vond. Er ging een mortierbom af in de achtertuin van 10 Downing Street en de ramen werden eruit geblazen. Er was op dat moment een kabinetsvergadering gaande onder leiding van premier John Mayor. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd.

Andere bezienswaardigheden in de buurt van 10 Downing Street zijn onder andere de Big Ben en Buckingham Palace. Weet u nog een leuk weetje over 10 Downing Street, laat het ons weten dan voegen we het toe.

Leave a Reply