Bekende pleinen in Londen

In het centrum van Londen zijn een aantal mooie pleinen te vinden. De pleinen zijn vaak in de buurt van de bekendere bezienswaardigheden in Londen en zijn ook dichtbij een metrostation. Hierbij een overzicht van de meest bekende pleinen in Londen.

Bekende pleinen in Londen 1: Trafalgar Square

Het meest bekende plein van Londen is ongetwijfeld Trafalgar Square. Het plein is genoemd naar de zeeslag bij Trafalgar van waarbij Admiraal Horatio Nelson om het leven kwam. In het midden van het plein staat een zuil, Nelson’s Column.  Hoewel de zuil zelf 54 meter hoog is, meet het beeld van Admiraal Nelson slechts 5,5 meter. Het beeld rust op een fraai uitgewerkt Corinthisch kapiteel dat, naar men beweert, gemaakt werd van de bronzen kanonnen van de Royal George, een groot oorlogsschip dat in 1782 zonk toen het voor anker lag aan de haven van Portsmouth. Aan de voet waken vier enorme leeuwenbeelden over het monument. Dit ontwerp was erg populair ondanks de vrees die men had dat een beeld dat op een dergelijke hoogte werd geplaatst niet goed te zien zou zijn vanaf de begane grond. Op het plein vindt u ook twee fonteinen die dateren uit 1939 en op de hoeken van het plein staan vier sokkels met beelden. Er heerst hier een aangename drukte. Trafalgar Square is een drukbezochte levendige plek waar ook speciale evenementen, festiviteiten en demonstraties worden gehouden. Voorbeelden van deze festiviteiten zijn New Year’s Eve, The Royal Wedding, St. Patrick’s Day, Chinees Nieuwjaar, Olympische Spelen One Year to Go. Trafalgar Square ook het ultieme vertrekpunt voor de rest van je citytrip.

Bekende pleinen in Londen 2: Leicester Square

Dit bekende plein bevindt zich in de uitgaanswijk West End en is enkel toegankelijk voor voetgangers.  Het plein is vernoemd naar de tweede graaf van Leicester, Robert Sidney. Hij kocht in 1630 een stuk grond en liet er enkele jaren later een groot huis, Leicester House, op bouwen. Het staat bekend om zijn park met daarin het standbeeld van William Shakespeare en de vele bioscopen die er zijn gevestigd. Menig première van beroemde films, waaronder Harry Potter, hebben hier plaatsgevonden. Het plein heeft zijn eigen Walk of Fame. Tevens zijn hier ticket kiosken te vinden waar je voordelig een kaartje voor een theatershow kunt kopen. Op de bestrating zijn inscripties aangebracht die de afstanden in mijl weergeven tot de voormalige Britse kolonies.  Er staat ook een klein beeld van acteur en regisseur Charlie Chaplin.

Bekende pleinen in Londen 3: Piccadilly Circus

Het plein werd gebouwd in 1819 om Regent Street te laten aansluiten op de hoofdstraat Piccadilly. De naam ‘Piccadilly’ verwijst naar een zeventiende-eeuwse geribbelde kraag die piccadil werd genoemd. Roger Baker, een kleermaker die een fortuin verdiende met het verkopen van dergelijke piccadils, woonde in de buurt. Het woord Circus verwijst naar de voormalige rotonde waar het verkeer rond circuleerde. Ook Piccadilly Circus ligt in het bruisende en levendige deel van West-End. Het is een druk plein dat vooral bekend is om de negentiende-eeuwse fontein met het standbeeld van Eros. Piccadilly Circus is ontzettend mooi ‘s avonds en ‘s nachts met de opvallende en lichtgevende reclameborden. Je kan er niet naast kijken. Het doet je wat denken aan Times Square in New York. Echt indrukwekkend! Door zijn ligging en als belangrijkste verkeersknooppunt is dit een zeer gewaardeerde ontmoetingsplaats geworden voor zowel lokale bewoners als voor toeristen.

Naast deze drie bekende pleinen in Londen zijn er vast een zeker nog een aantal mooie pleinen met een verhaal te vinden in Londen. Wil je deze met ons delen?

Leave a Reply