Bezienswaardigheden in Glasgow

Glasgow is de grootste stad van Schotland en in tegenstelling tot hoofdstad Edinburgh is het geen middeleeuwse sprookjesstad met kastelen, kerken en abdijen. Toch heeft Glasgow in de afgelopen jaren de reputatie gekregen als één van de leukste steden van Verenigd Koninkrijk. De gastvrije Schotten, prachtige architectuur, geweldige ligging aan de rivier de Clyde en het bruisende nachtleven alleen al maken de stad een aanrader voor een stedentrip. In deze blog enkele tips met bezienswaardigheden in Glasgow, zodat u voorbereid op pad kunt gaan.

Bezienswaardigheden in Glasgow

1.  Kelvingrove Art Gallery 
Glasgow is altijd al een vooruitstrevende stad geweest op het gebied van cultuur. Het populairste museum van Schotland is dan ook in deze stad te vinden; de gratis te bezoeken Kelvingrove Art Gallery. Dit imponerende gebouw is gebouwd inrode zandsteen en opende zijn deuren in 1901. Aan de muren van dit museum hangen schilderijen van de grootste Europese meesters; Rembrandt, Monet, Picasso en Van Gogh. Ook de wapencollectie is de moeite waard, met zowel militaire vuurwapens als prehistorische relikwieën. Er is ook een kamer die is ingericht als eerbetoon aan de 19de-eeuwse architect Charles R. Mackintosh. Hij ontwierp vele art nouveau-gebouwen in de stad.
2. City Centre Mural Trail
De vooruitstrevendheid van Glasgow op het gebied van cultuur is ook terug te vinden in de City Centra Mural Trail. In het centrum van Glasgow kom je overal kunstwerken op het metselwerk van de gebouwen tegen. Deze kunstwerken zijn onderdeel van een initiatief om de stad nieuw leven in te blazen. Ze vrolijken de stad niet alleen op, maar bieden lokale artiesten ook een plek om hun unieke creaties te delen met de hele wereld.  Als je geen van deze prachtstukken wilt missen volg dan de ‘City Centre Mural Trail’.
3. Architectuur 
Hoewel er bijna geen historische gebouwen te vinden zijn, is in Glasgow wel op architecturaal vlak een en ander te bewonderen. Het Clyde Auditorium, Glasgows versie van het Sydney Opera House is een van de bezienswaardigheden in Glasgow. Maar ook het Glasgow Science Centre, het interessante museum People’s Palace en The Lighthouse zijn enkele voorbeelden. Glasgow werd niet voor niets in 1999 uitgeroepen tot ‘Britse stad van architectuur en design’.
4. De ‘Glasgow style’ van Mackintosh
Als er iemand is die een bijdrage heeft geleverd aan de schoonheid van Glasgow, dan is het architect Charles Rennie Mackintosh. Begin twintigste eeuw ontwierp hij werken met elegante, verticale lijnvormingen die later internationaal bekent werd als de ‘Glasgow style’. Overal in Glasgow is zijn werk terug te vinden, van een voortreffelijk meubelstuk in een museum tot een elegant gebouw in een stadspark. Mocht je een volle dag in Glasgow hebben dan is het ‘Mackintosh Trail’ een aanrader!
5. De Schotse historie
Glasgow heeft prachtig erfgoed dat samen goed is voor honderden jaren aan historie. De middeleeuwse kathedraal is het oudste gebouw van de stad en tevens één van de meest imposante kathedralen van Europa. Een van de andere historische bezienswaardigheden in Glasgow die je zeker moet bezichtigen is het Victoriaanse gemeentehuis. Een leuk feitje is dat dit prachtige gebouw meer marmer bevat dan het Vaticaan!
6. West End
De ultieme hipsterwijk West End is met haar bakstenen woningen en getegelde straatjes  de charmantste wijk van de stad.  Je treft er een geweldige keuze aan bars, cafés, vintage boetiekjes, antiekwinkels en culturele attracties. Wil je in de avond op een bijzondere manier uitgaan? Bezoek dan Òran Mór. Dit is een kerk omgebouwd tot een pub en nachtclub.
7. Shoppen
Glasgow heeft na Londen het beste winkelaanbod van Groot-Brittannië. Je vindt er veel trendy designwinkels en zaakjes met hebbedingetjes, maar ook de bekende Engelse winkelketens. Echte shopfanaten kunnen de ‘style mile’ route doen, deze loopt van Argyle street, Buchanen street naar Sauchiehall street.

Omgeving van Glasgow

Glengoyne
Ook in de omgeving van Glasgow kunt u de dagen vullen. Zo vind je op slechts 30 minuten van Glasgow Schotlands mooiste whiskystokerij Glengoyne. De stokerij is het hele jaar open en je krijgt er de mogelijk door middel van tours en proeverijen alles te leren over het levenswater van Schotland. Een echte aanrader is de whisky en chocolade tour!
Attractiepark M&D
Een eind uit het centrum ligt het attractiepark M&D. Dit is een echt familiepark. De grootste rollercoaster van Schotland staat hier, de ‘Tornado’. Een groot deel van het park is indoor, dus ideaal voor een regenachtige dag. Je vindt er veel attracties, maar ook een spelletjeshal en een indoor speeltuin.
Schotse hooglanden 
Glasgow ligt aan de voet van de Schotse hooglanden en dat betekent torenhoge bergen, glinsterende meren, imposante kastelen en mijlenlange gouden stranden. De ideale mogelijkheid om het schitterende ongerepte en ruwe Schotse landschap te verkennen.
Een echte bezienswaardigheid zijn de Schotse hooglanders, speciale runderen waarvan er zo’n 100 rondlopen in Pollok Park.

Bereikbaarheid Glasgow

Glasgow is eenvoudig en relatief voordelig te bereiken. Er gaan dagelijks vluchten vanaf verschillende luchthavens naar Glasgow en vaak voor onder de 50 euro. Vanaf de luchthaven kun je met het openbaar vervoer of de taxi makkelijk in het centrum van de stad komen. Ook ter plaatse vallen de kosten erg mee. Een eenvoudig hotel boek je vanaf 50 euro per nacht. En van de 20 top bezienswaardigheden in Glasgow (musea en attracties) is het merendeel gratis te bezoeken. En vergeet niet dat Edinburgh slechts een uurtje verder rijden is, dus een gecombineerde Schotse city-trip is ook mogelijk.

Leave a Reply