Bezienswaardigheden in Wales

Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland en in het westen aan de Ierse Zee. Wales heeft een eigen taal, een eigen vlag met een rode draak en het heeft een Keltische geschiedenis die teruggaat naar voor de Romeinen. In Wales zijn meer dan 600 kastelen te bezoeken, 3 nationale parken en 5 gebieden van bijzonder natuurschoon. Het prachtige landschap biedt u vele activiteiten zoals wandelen, golfen, mountainbiken, paragliden, klimmen of surfen. Of wat dacht u van een weekendje weg? In ieder geval zijn er genoeg bezienswaardigheden in Wales.

Snowdonia National Park

Snowdonia Nationaal Park is een van de bezienswaardigheden in Wales en ligt in het noorden. Het is een prachtig bergachtig gebied en de hoogste top van Engeland en Wales, de Mount Snowdon (1.085 meter), ligt in dit gebied. Er zijn 6 wandelroutes naar de top maar wilt u het rustiger aandoen, met de Snowdon Mountain Railway kun u zich naar de top van de berg Snowdon laten vervoeren. Het uitzicht is adembenemend.

In het Snowdonia Nationaal Park kunt u prachtige wandelingen maken. Watervallen, meren, steile rotswanden, snelstromende beekjes en prachtige vergezichten maken dat wandelen hier echt genieten is. De prachtige dorpjes in het park, zoals Betws Y Coed en Beddgelert zijn een aangename stop tijdens je tocht. Een half uurtje rijden van Llanberis (dorpje aan de voet van Mount Snowdon) ligt Caernarfon.

Kastelen

Drie kastelen, gebouwd door Koning Edward staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Deze kastelen staan in Caernarfon, Conwy en Harlech. Kasteel Caernarfon ligt in Noord Wales. Het is een van de mooiste kastelen die koning Edward heeft laten bouwen. In 1969 kreeg prins Charles hier de titel van Prins van Wales. Kasteel Caernarfon heeft 13 muurtorens en geweldig dikke muren. Let vooral ook op de Adelaarstoren. Het kasteel staat vlak aan het water tussen het eiland Anglesey en het vasteland van Wales. Het kasteel van Conwy staat op een rots. Het heeft 8 torens vanwaar je een prachtig zicht hebt op de bergen en de zee. De ijzeren hangbrug is heel apart. Het stadje Conwy is volledig ommuurd en telt wel 22 torens. Centraal in het dorp is de St. Mary’s Church te vinden. Er wordt gezegd dat het kleinste huisje van Groot-Brittannië in dit dorp te vinden is. Het huisje leunt als het ware tegen een toren in de kasteelmuur die aan de kade ligt. Harlech Castle staat op een klif dicht bij de Ierse Zee. Op de achtergrond van dit kasteel zie je de berg Snowdon.

Brecon Beacons National Park

In dit park met een omvang van 1347 vierkante kilometer liggen maar liefst vier bergketens: de Black Mountains ten westen en ten oosten, Fforest Fawr en de Brecon Beacons. In dit park bestaan de prachtige afwisselende natuurgebieden uit graslanden, ruige rotspartijen, watervallen, grotten en beboste kloven. Dit gebied in Wales biedt een schat aan outdoor activiteiten.  Met een gids is het mogelijk om een tour te maken door het labyrint van de Dan-yr-Ogof Grotten. Tochten per paard behoren ook in dit park tot de mogelijkheden

Bezienswaardigheden in Wales; Hay-on-Wye

Hay-on-Wye is een pittoresk stadje op de grens van Wales en Herefordshire. Dit stadje is met recht de boekenstad van Groot-Brittannië te noemen met meer dan 1 boekwinkel per 100 inwoners. Hay ligt dicht bij de Engelse grens aan de rivier de Wye. Je kunt er zomaar dat boek over kunst, muziek, geografie of een ander onderwerp tegenkomen, waar je al zo lang naar zocht. Langs de Wye is het trouwens prachtig wandelen. Een mooi groen gebied, tamelijk vlak, met af en toe een klein dorpje op je weg. Echt een aanrader in het lijstje bezienswaardigheden in Wales.

Cardiff

Een oude stad maar tegelijkertijd ook de jongste hoofdstad van Europa. Er gebeurde echter weinig in dit stadje totdat in de 19e eeuw de coal rush kwam, toen groeide Cardiff uit tot de belangrijkste kolenhaven van de wereld. Pas sinds 1955 is deze universiteitsstad de hoofdstad van Wales. Maar Cardiff is ook de hoofdstad van de rugbysport. In Cardiff staan prachtige witte Victoriaanse huizen, zijn historische gebouwen, tuinen en parken. Je vindt hier cultuur  bijvoorbeeld bij G39, een eersteklas kunstgalerie voor hedendaagse moderne kunst. Maar ook het St. Fagans National History Museum, waar je kunt zien hoe de mensen in Wales eeuwenlang geleefd en gewerkt hebben.  Het statige monumentale Cardiff Castle is hier ook te vinden. Door de jaren heen hebben er nogal wat aanpassingen en uitbreidingen plaatsgevonden, waardoor je tegenwoordig er aardig kunt verdwalen. De binnenkant is zeker een bezoekje waard. Alleen al de Banqueting Hall met zijn imposante muurschilderingen zijn de moeite waard. Zeer bijzonder is de hoog gelegen tuin wat men de ‘Roofgarden’ noemt. Compleet met fontein en prachtige bloemen en planten kunt u hier heerlijk vertoeven. Cardiff kent zes 19e eeuwse winkelgalerijen. Alle grote merken zijn er te vinden. Rond Queen Street en St. Mary Street liggen de beste winkels van de stad. Cardiff is sinds de 14de eeuw een marktstad. De huidige hallen van de Central Market waar vis, vruchten, groente, kaas, gebak maar ook kleding te koop is, zijn een overblijfsel uit deze tijd. Echt een van de bezienswaardigheden in Wales en zeer de moeite waard om ’n keer mee te maken.

CROESO I GYMRU! Oftewel: Welkom in Wales !

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.