De Big Ben

Wie aan Londen denkt aan de Big Ben. De naam Big Ben wordt vaak gebruikt voor de 96 meter hoge klokkentoren van het Palace of Westminster. Dat is niet juist, want niet de klokkentoren en ook niet het daarop aangebrachte uurwerk heet Big Ben. De naam Big Ben komt toe aan de in de toren hangende grote klok. De loodzware klok werd in 1858 in de klokkentoren gehangen.

Palace of Westminster

De klok hangt in de Elisabeth toren, die weer deel uitmaakt van het Palace of Westminster. Het Palace of Westminster is in de elfde eeuw gebouwd als paleis van de Engelse koninklijke familie en is gelegen aan de rivier de Theems. De functie van paleis heeft het gehouden tot 1512, toen het voor een groot deel verwoest is door een grote brand. Na de herbouw fungeert het sindsdien als thuisbasis voor het Britse parlement.

Klok van de Big Ben

Bijna iedereen herkent het typische geluid van de Big Ben-klok. Het is een van de grootste en zwaarste klokken van de wereld die allerlei functies vervult in de Engelse tradities. De klok heeft een middellijn van 2,7 meter. Het gewicht van de klepel bedraagt 203 kilogram en het gewicht van de hele klok is maar liefst 13.195 kilo. De klok werd geïnstalleerd in 1858 en is afgestemd op een typische E-klank. Hoewel de klok zowel een slagklok als een luidklok is, beperkt hij zijn werk tot het slaan van de hele uren. Als luidklok heeft de Big Ben slechts een traditionele taak: het slaan van het aantal levensjaren van de koning tijdens diens uitvaart. Overigens werd van de beperkte taak afgeweken in 2012, toen de Big Ben luidde vanwege de opening van de Olympische Spelen.

De naam Big Ben

De Big Ben is waarschijnlijk vernoemd naar politicus Sir Benjamin Hall (1802-1867) die de aanzet gaf voor de bouw van de Big Ben. Vanwege zijn postuur werd Benjamin Hall Big Ben genoemd. BEZOEK AAN DE BIG BEN Ondanks het feit dat de Big Ben een van de beroemdste toeristische bezienswaardigheden is, kun je als buitenlandse toerist helaas geen rondleiding in de toren krijgen. Dit is alleen aan de Britten voorbehouden. Zij moeten dit ruim van tevoren regelen via hun lokale lid van het parlement. De torenklokken is op 61 meter hoogte en aangezien de toren geef lift heeft, moet je in een uitstekende conditie verkeren om de 340 treden naar boven de beklimmen.

Onderhoud

Onlangs is het besluit genomen dat de klokkentoren die eerst St. Stephanstower heette, “Elisabeth Tower” genoemd zal worden. Dit naar aanleiding van het diamanten regeringsjubileum van Koningin Elisabeth. De klok en de Elizabeth Tower, waarin het uurwerk is gehuisvest, worden voor een bedrag van 37,4 miljoen euro gerenoveerd. Het renovatieproject duurt drie jaar, maar het uurwerk, de wijzerplaten en de klokken in de toren zullen veel eerder zijn hersteld. Het geluid van de klok, die op de seconde gelijkloopt, is ook te horen bij het begin van elke nieuwsuitzending van de BBC. Vorig jaar bleek dat het uurwerk kuren vertoonde en zes seconden achterliep. Dat euvel werd al door de klokkenmakers verholpen.

Begin 2017 zal de Big Ben, de wereldberoemde klok bij het parlementsgebouw in Londen, een aantal maanden zwijgen. Dat is voor het eerst in 157 jaar waarin de klok op een aantal grote uitzonderingen na, vrijwel ononderbroken in dienst is. De slagklokken klonken voor het eerst op 11 juli 1859.

 

Leave a Reply