De bolhoed

Alhoewel de bolhoed de meest Britse hoed uit de geschiedenis is, was de bolhoed ook erg populair in met name de Verenigde Staten, in het Wilde Westen. De bolhoed, oftewel de ‘derby hat’ zoals de Amerikanen de bolhoed noemden, werd graag gedragen door cowboys en spoorwerkers. Zij verkozen de bolhoed boven de stetson en de sombrero omdat hij niet van het hoofd werd geblazen door de wind op de wijde open vlakten. Zelfs als je je hoofd uit het raampje van een rijdende trein stak, bleef de bolhoed netjes op je hoofd zitten. Zelfs de legendarische Calamity Jane was met een bolhoed gefotografeerd. In de 19e eeuw was het dragen van een hoed de normaalste zaak van de wereld.

Geschiedenis

De rijke Edward Coke was het zat om tijdens de jacht steeds geraakt te worden door laaghangende takken en verzocht in 1849 zijn hoedenmaker, James Lock van de respectabele hoedenzaak Lock & Co. uit Londen, een hoofddeksel te ontwerpen dat geschikt was voor de jacht in het bos. Het moest een hoed zijn met een lage kroon en nauw om het hoofd sloot. Toen het prototype na enkele maanden klaar was smeet Edward Cole de hoed op grond en begon erop te stampen. De vilten hoed met de ronde vorm doorstond deze mishandeling met glans en Edward Coke was in zijn nopjes.

Populariteit van de bolhoed

De bolhoed werd al gauw in grote getale geproduceerd door de Bowler Brothers, waaraan de hoed – in het Engels bowler hat – zijn naam ontleent. De bolhoed werd zo populair dat iedereen hem in de 19e eeuw droeg, van bankdirecteur tot straatverkoper. Uiteindelijk werd het de meest gedragen hoed van voor de Tweede Wereldoorlog en beleefde hij nog een comeback tijdens de jaren ’50 en ’60. In die jaren was hij namelijk een vast onderdeel van het kostuum dat door handelaars gedragen werd op de Londense beurs. Daar hoorde dan een zwart pak bij (met of zonder krijtstreep) en bij voorkeur ook een paraplu. Hiermee werd het Britse karakter van de bolhoed nog eens extra bevestigd.

Bombin

Britse spoorwerkers introduceerden in jaren ’20 de hoed in Bolivia. Daar sloeg hij om onduidelijke redenen niet aan bij de mannen, maar wel bij de vrouwen van twee inheemse indianenstammen, namelijk de Quecha en de Aymara. In het Spaans werd de hoed ‘bombin’ genoemd. Nog tot de dag van vandaag dragen Boliviaanse vrouwen de bombin, al is deze beduidend kleiner dan andere bolhoeden.

Bekende bolhoeddragers

Enkele bekende bolhoeddragers zijn onder andere Stan Laurel en Oliver Hardy, John Steed, Charlie Chaplin, Henri de Toulouse-Lautrec en Vader Abraham.

Carnaval

Er is geen carnaval zonder bolhoedjes. Je komt ze in allerlei kleuren en maten tegen en gedragen door zowel mannen als vrouwen. Ook is er een carnavalsvereniging uit Eindhoven met de naam De Bolhoedjes.

Leave a Reply