Durham

Durham ligt in het graafschap Country Durham in noordoost Engeland. Het graafschap is omgeven door een ruige kustlijn en gebieden met prachtig natuurlijk schoon waaronder de High Force waterval; de grootste waterval van Engeland. Het landschap van Durham staat vol met historische gebouwen waaronder Raby Castle en Crook Hall. DurHet plaatsje heeft ongeveer 43.000 inwoners en ligt ten zuiden van Newcastle. Maar waar de stad vooral bekend om staat is zijn Kathedraal en het kasteel uit de 11e eeuw. Beide gebouwen staan sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

KATHEDRAAL VAN DURHAM

De kathedraal van Durham is meer dan 900 jaar oud. Ze werd in opdracht van Willem de Veroveraar eind 11e, begin 12eeuw gebouwd en is een van de meest imposante gebouwen van Engeland. De kathedraal wordt gezien als het grootste en mooiste voorbeeld van Normandische architectuur in Engeland. De 66 meter hoge toren is van heinde en verre te zien van welke kant je Durham ook benaderd. Wie er een klim van 325 traptreden voor over heeft, kan genieten van het magnifieke uitzicht over het plaatsje en haar omgeving. In de kathedraal bevinden zich de stoffelijke resten van Sint Cuthbert (evangelist van Northumbria), de Eerbiedwaardige Bede (christelijke monnik) en Oswald van Northumbria. De kathedraal was de zetel van de bisschop van Durham, een krachtige figuur tot ver in de negentiende eeuw. In de kerk worden nog dagelijks diensten gehouden. De kathedraal werd ook gebruikt als decor in een aantal Harry Potter-films en in de film Elizabeth.

KASTEEL VAN DURHAM

Achter de kathedraal, aan de rivier de Wear, staat het kasteel van Durham. Een oud Normandisch fort dat het verblijf was van de prins-bisschoppen van Durham. Dit 11e-eeuwse kasteel werd kort na de Normandische verovering van Engeland gebouwd. Durham Castle heeft twee kapellen: de Normandische kapel, gebouwd rond 1078, en Tunstall Chapel, gebouwd in 1540. Beide kapellen zijn nog steeds in gebruik voor religieuze diensten en voor theatervoorstellingen.

UNIVERSITEIT

In 1837 schonk bisschop Edward Maltby het kasteel aan de nieuwe universiteit van Durham. Het werd en wordt gebruikt als residentie voor studenten. Het was een van de eerste universiteiten in Engeland. Na Oxford en Cambridge is het de derde universiteit van Engeland. De grote zaal van het kasteel wordt nu door de studenten gebruikt als een eetzaal en de crypte onder de salon dient als een vergaderzaal. Het kasteel biedt onderdak aan 100 studenten waarvan het grootste deel in de toren woont.

ETEN, DRINKEN EN SHOPPEN IN DURHAM

Durham heeft een groot aanbod aan restaurant, tearooms, cafés of pubs. Er is voor iedereen wel een geschikte plek te vinden voor een hapje of een drankje. De mooiste winkels en leukste boetiekjes vindt u in Silver Street. Wilt u antiek kopen dan is Barnard Castle een mooie locatie. In de vele winkels en galerijen vindt u een schat aan kunst, antiek en aardewerk. Een bezoek aan het Engelse plaatjes Durham is zeker de moeite waard.

 

 

Leave a Reply