Edinburgh

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland ligt aan de oostkust van Schotland en is een populaire bestemming voor een stedentrip. De stad heeft vele bezienswaardigheden die behoren tot de interessantste van het hele land. U vindt hier de nationale musea en vooral het beroemde kasteel Edinburgh Castle dat boven op een steile rots boven de stad ligt: of om een wandeling te maken op de Royal Mile. Hier zetelt het Schotse Parlement en is het officiële verblijf van de Britse Koninklijke familie op het moment dat ze in Schotland verblijven. Edinburgh is een stad waar je, als het even kan, de auto aan de rand van de stad parkeert bij een Park & Ride en dan verder de bus neemt. Het historische centrum, ook wel bekend als “The Old Town & The New Town”, staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Edinburgh Castle

Het prachtige kasteel toornt hoog boven de stad uit. Midden in het oude centrum op de een hoge rots staat het Kasteel van Edinburgh. De rots, Castle Rock genaamd wordt al vele eeuwen bewoond en sinds de zesde eeuw na Christus staat er een versterkte vesting. Het eerste kasteel werd er in de elfde eeuw gebouwd. Dit kasteel staat bekend als het Castle of Maidens. Het Schotse Parlement kwam in dit kasteel voor het eerst bijeen. In Edinburgh Castle worden de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone bewaard. The Stone of Scone is een steen waarop in de middeleeuwen de Schotse Koningen werden gekroond. Een andere bezienswaardigheid binnen het kasteel is de St. Magaret’s Chapel. Dit is het oudste gebouw van het kasteel en van heel Edinburgh. Binnen de muren van het kasteel staat het One O’Clock Gun. Dit kanon wordt dagelijks behalve om zondag om 13:00 afgevuurd. Het kasteel kan het gehele jaar bezocht worden.  Andere interessante kastelen in de omgeving zijn: Craigmillar Castle – Lauriston Castle – Tantallon Castle – Crichton Castle – Blackness Castle en Dirleton Castle.

Royal Mile

De Royal Mile is het hart van ‘Edinburgh’s Old Town’. Het loopt van Edinburgh Castle naar the Palace of Holyroodhouse. In de aangrenzende zijstraten bevinden zich veel bezienswaardigheden van de stad. Het ingelegde mozaïek hart in het plaveisel bij de St. Giles Kathedraal is het ‘Heart of Midlothian’. Het markeert de plaats waar een de tolpoort zich bevond. Onder de Royal Mile ligt een netwerk van straten van het oude stadsdeel van Edinburgh. Hier kom je overal borden tegen voor Haunted tours, Ghost Walks en City of the Death tours. Al deze wandelingen nemen je mee naar de kerkers die onder de stad liggen. U kunt met een gids aan een ondergrondse rondleiding deelnemen, zodat u kunt zien en voelen hoe het leven er in de 17e eeuw voor rijk en arm er uit zag.

Edinburgh Festival en Edinburgh Militaire Taptoe

Het Edinburgh Festival trekt jaarlijks vele bezoekers naar de stad. Dit culturele festival staat bomvol festiviteiten en wordt genoemd als het grootste jaarlijkse cultureel festival ter wereld. Een ander maar niet minder groots evenement is de “Edinburgh Militaire Taptoe” dat plaats vindt binnen de muren van het kasteel. Voor dit enorme evenement worden enorme tribunes in het kasteel gebouwd. Beide evenementen vinden in 2017 plaats van 4 tot en met 28 augustus.

Uitgaan en shoppen

Wie liever het Schotse nachtleven induikt of lekker wil shoppen zit in Edinburgh ook op de goede plaats. Brengt u vooral een bezoek aan the World Famous Frankenstein pub. De pub is gevestigd in een voormalige kerk die in zijn geheel is omgetoverd tot het laboratorium van Frankenstein. De pub is te vinden aan de George IV Bridge in het historische centrum van Edinburgh. Rose Street is een populaire winkelstraat en uitgaansgebied in het centrum van Edinburgh. Hij loopt parallel aan het park the Princes Street Gardens en George Street. Er zijn talloze pubs en kroegen te vinden en in de verschillende grote winkelstraten kom je alle grote bekende winkelketens. In de straten die erachter verscholen liggen kom je de winkels tegen die Edinburgh uniek maken.

Whiskey tour

U kunt vanuit Edinburgh ook deelnemen aan dagtripjes naar whisky proeverijen om de verschillende soorten heerlijke Schotse whisky te proeven.

Kerst in Edinburgh

Kerst is de belangrijkste feestdag van het jaar in Schotland en dit wordt in Edinburgh vrij intensief gevierd. Al aan het begin van november verschijnt de eerste kerstversiering in sommige winkels, pubs en restaurants en er worden allerlei evenementen georganiseerd. Het grootste evenement dat elk jaar tijdens de kerstperiode wordt gehouden is ‘Santa Island’. Een immense kerstmarkt die gehouden wordt op het St Andrew Square en de Princess St Gardens. Deze kerstmarkt wordt jaarlijks door meer dan twee miljoen mensen bezocht. Op de kerstmarkt zijn twee grote ijsbanen en meerdere kermisattracties te vinden. In een grote circustent worden gedurende de dag meerdere optredens gegeven. Het mooiste aan Kerst in Edinburgh blijven de prachtig versierde winkels, pubs en restaurants.

Loch Ness

Een rit van ongeveer 3 uur door het prachtige Schotse landschap brengt u via het Cairngorms National Park bij het wereldberoemde meer Loch Ness waar de legende rondom het monster springlevend wordt gehouden. Naast leuke boottochtjes heb je veel cafeetjes en restaurantjes. De natuur rond het meer is prachtig en daarom zeker een bezoekje meer dan waard.

Alhoewel Edinburgh niet de grootste stad van het land is, is het wel de populairste stad als het gaat om een stedentrip. Elk jaar komen er zo’n twee miljoen toeristen naar de stad toe om de vele bezienswaardigheden en musea van de stad te bewonderen.

Leave a Reply