Engels biertje

Een Engels biertje, Ale, is een biersoort van hoge gisting en is natuurlijk gebrouwen. Ale is het resultaat van bierbrouwen, zoals men dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland kent. Er bestaat een aantal varianten op de standaard-ale door de samenstelling van het moutmengsel en de toegevoegde geroosterde gerst te variëren.

Real ale

De real ale (het Britse traditionele bier) worden afgevuld in een houten fust en, op een enkele uitzondering na, niet in een fles. Aan de real ale wordt nooit koolzuur toegevoegd, dat gebeurd middels natuurlijke gasvorming. Het bier wordt lauw, zonder druk en koeling met de handpomp getapt of soms direct uit het vat in het glas. Het ontwikkelt zich geleidelijk tot het zijn volle smaak bereikt heeft en zal op den duur weer vervlakken.

Houdbaarheid Engels biertje

Lucht zorgt voor oxidatie en dat is over het algemeen genomen niet zo best omdat het bier na een aantal dagen naar karton gaat smaken. Daarvoor zorgt de lucht voor een meer aangename smaakverandering. Een glas Real Ale smaakt op maandag dan ook heel anders dan op woensdag. Daarom is het ook zo belangrijk dat de pubs ervoor zorgen dat de Real Ale zo snel mogelijk wordt verkocht. Een vat Real Ale dient bij voorkeur binnen twee dagen leeg te zijn.

Biertje??

Als je in Groot-Brittannië een biertje besteld zullen ze je vragen wat voor bier je wilt: lager, bitter of stout. Lager is vergelijkbaar met onze bieren, een bitter is donkerder van kleur en zwaarder van smaak. Stout is nog donkerder en de smaak is vaak bitter. Guinness is zo’n bier. Een Engels biertje wordt geserveerd in een ‘pint’ glas of in een ‘half a pint’ glas. Engelse bieren die het goed doen zijn:

  • Fuller’s London Pride
  • Hobgoblin
  • Boddingtons
  • Old Speckled Hen
  • Fullers 1845
  • Newcastle Brown Ale
  • Fullers Porter
  • Sam Smith Brown Ale
  • St. Peters Ale

Pubs

De Engelse pubs zijn een toonbeeld van Britse tradities. Als toerist weet je niet altijd goed wat je er mag verwachten of welke houding je moet aannemen. Londen telt duizenden pubs, waaronder enkele hele beroemde. Zoals The Harp in Convent Garden, The French House in Dean Street, Pub Windsor Castle in Campden Hill Road. Maar ook pubs met wel klinkende namen als The Black Friar. Je hebt in ieder geval keuze genoeg. Een veel voorkomende bezigheid in de Engelse Pubs is het spelen van darts.

Great British Beerfestival

Great British Beer Festival is een vijfdaagse evenement dat in Olympia in Londen zal worden gehouden van 9 tot en met 13 augustus 2016. Het is een paradijs voor bierdrinkers. Dit bierfestival is de thuisbasis van meer dan 900 Real Ales, ciders, perries en internationale bieren. Het evenement telde in vorige jaren meer dan 50.000 bezoekers.  Op het Great British Beer Festival wordt ook een verscheidenheid aan gerechten uit de hele wereld geserveerd.

Leave a Reply