Engels ontbijt

Bij mijn bezoeken aan Engeland heb ik mij altijd enorm vermaakt met hoe de Engelsen een Engels ontbijt wegwerken. Ze lijken soms meer te eten in de morgen, dan ik op een dag op kan. Engelsen vinden dat een dag goed moet beginnen en dat je daarvoor een degelijke bodem nodig hebt. Een traditioneel Engels ontbijt (full English breakfast) kan in samenstelling variëren, maar gebakken spek/bacon en eieren (gebakken, gepocheerd, gekookt of een roerei) maken er vrijwel altijd deel van uit. Daarnaast moet je denken aan tomaten, champignons, toast met boter, baked beans, aardappelen, maar ook bloedworst (black pudding) maken deel uit van een full English breakfast.

Traditionele gerechten

Veel eetgelegenheden serveren het Engels ontbijt de hele dag door. Hotels, bed and breakfasts en jeugdherbergen serveren het iedere ochtend aan hun gasten als het ‘traditionele ochtend gerecht’. Dit ontbijt wordt door de Engelsen doorgaans niet iedere dag gegeten, maar voornamelijk in het weekeinde.

En alsof het uitgebreide ontbijt niet genoeg is, eten Engelsen vaak ook warm bij de lunch. Ze eten dan als lunchgerecht bijvoorbeeld een (club)sandwich met een jacked potato (gepofte gevulde aardappel),  fish and chips (een in beslag gedoopte gefrituurde vis met gefrituurde aardappelsliertjes) of een Shepherds pie (ovenschotel met vlees en een korst van aardappel en kaas). Ze koken zelf meestal niet uitgebreid tussen de middag, maar halen hun lunch bij een pub of fastfoodketen. Na de high tea laat in de middag gaan de Engelsen  pas rond 20.00 uur aan tafel. Dan eten ze wederom een relatief zwaar diner dat ze graag afsluiten met een traditioneel Engels toetje als, apple crumble, spotted dog, sponge pudding, trifle of custard.

Tonnetje rond door Engels ontbijt…

Kortom; de Engelse keuken serveert heerlijke gerechten, maar ik kan me voorstellen dat het dagelijks eten van deze maaltijden je leven waarschijnlijk met een jaar of 10 verkort. En als ik dan kijk naar die broodmagere Kate, dan is het onwaarschijnlijk dat zij geniet van deze traditionele gerechten.

Video zelf Engels ontbijt maken

Weet jij misschien een traditioneel Engels gerecht met minder calorieën? Laat het mij weten, ik probeer het graag uit!

Leave a Reply