Engels parlement

Bij een bezoekje aan Londen mag een bezoekje aan het Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Parliament, niet ontbreken. Dit mooie gebouw staat aan de oever van de rivier de Theems in de Londense wijk Westminster. Het is al even geleden dat ik er ben geweest maar ik moet zeggen dat ik het een indrukwekkende plek vond. Reden om eens te duiken in het ontstaan van het Engelse parlement.

Ontstaan van het Engels parlement

Het Engelse woord ‘parliament’ dook in november 1236 voor het eerst op in een officieel document van de Britse kroon. Simon de Montfort (1208-1265), een graaf van Franse afkomst die ook wel de ongekroonde koning van Engeland wordt genoemd, riep op 20 januari 1265 het Engelse Parlement bijeen voor de eerste zitting in het Palace of Westminster in Londen. Daar wordt tot op de dag van vandaag nog vergaderd. Voor het eerst werd niet alleen over het beleid gesproken door personen die door de koning werden aangewezen, maar waren ook vertegenwoordigers uit verschillende graafschappen en steden aanwezig.

Kiesrecht

Na de dood van Simon de Montfort, hij werd vermoord door de nieuwe koning Edward I van Engeland, vergaderde het Engels Parlement 2 x per jaar. In 1707 werden de parlementen van Engeland en Schotland samengevoegd tot het parlement Verenigd Koninkrijk. In 1928, ruim zes eeuwen na de strijd van De Montfort, kregen alle Britse mannen en vrouwen boven de 21 jaar het recht om te stemmen.

Weetjes over het Engels parlement

Het Engels Parlement bestaat uit Het Hogerhuis (House of Lords) en Het Lagerhuis (House of Commons). Het Lagerhuis, de eigenlijke volksvertegenwoordiging, wordt gekozen volgens een districtenkiesstelsel. Het Hogerhuis wordt niet verkozen door het volk, maar wordt aangeduid door de Britse monarch op advies van Britse eerste minister.  De hoogste wetgevende macht ligt bij de Queen-in-Parliament, maar in de praktijk ligt de werkelijke macht bij het Lagerhuis.

Tradities in het Engels parlement

In de loop der eeuwen zijn er diverse tradities ontstaan in het Britse Lagerhuis. De parlementsleden stemmen al sinds de achttiende eeuw met de woorden ‘aye’, in plaats van ‘yes’, en ‘no’. Wanneer een parlementariër het eens is met de spreker wordt dikwijls luid ‘Hear! Hear!’ geroepen, omdat applaus in principe niet toegestaan is. Dit gebruik is ontstaan in de zeventiende eeuw en stamt af van ‘Hear him! Hear him!’.

Queens Speech

Queen Elisabeth II houdt jaarlijks haar traditionele “Queens Speech” waarin ze namens de regering de plannen van het kabinet presenteert. Tevens opent ze dan het nieuwe parlementaire jaar. Eveneens een traditie in het Engels Parlement is het feit dat de Queens Speech altijd plaats vindt in het House of Lords. Na het geven van de Queens Speech is het gebruikelijk dat de inhoud van de kabinetsplannen wordt besproken in het House of Commons. Alvorens de parlementsleden hiertoe overgaan, behandelen zij echter eerst een andere nietszeggende wet. Deze symbolische gebeurtenis is bedoeld als signaal aan de monarch dat het parlement zelf bepaalt wanneer het over een bepaald onderwerp zal debatteren.

Bezoek aan Engels parlement

Je kunt het Engelse parlement bezoeken en debatten volgen. Tevens kun je de vragen aan de minister-president volgen, maar dit is meestal de drukste tijd. Wil je een bezoekje brengen aan het Engelse Parlement, kijk dan op deze site voor meer informatie: http://www.parliament.uk/visiting/

Leave a Reply