Engelse muziekindustrie

Engelse muziek is al jaren populair. Een aantal Engelse artiesten, zoals de Beatles, David Bowie, Rolling Stones, Queen, heeft een grote invloed gehad op de gehele muziekindustrie. En de Engelse muziekindustrie is nog steeds florerend en heeft nog steeds een grote impact op de rest van de wereld. Denk daarbij aan Robbie Williams, Adele, One Direction, Ed Sheeran en Coldplay. Hierbij een aantal iconen die de Engelse muziekindustrie groot hebben gemaakt.

Invloed van Beatles op muziekindustrie

Engelse muziekindustrieVrijwel de hele muziekindustrie is beïnvloed door de Beatles, de belangrijkste band in de historie van muziek. Overal ter wereld werd vanaf de sixties op een andere manier tegen muziek aangekeken dankzij deze vier mannen uit Liverpool.  De groep, bestaande uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, was actief van 1960 tot 1970. Maar veel bands geven tegenwoordig nog steeds aan beïnvloed te zijn door de Beatles. De manier van muziek maken was revolutionair voor die tijd. Ook de teksten waren niet wat de mensheid gewend was. De Beatlemania was in ieder geval een feit en trok over de hele wereld. In een volgende blog zal ik verder ingaan op de Beatles.

The Rolling Stones Engelse muziekindustrie

Nog een band die een bepalende factor heeft gespeeld in de muziekhistorie zijn de Stones. Ze stammen uit dezelfde periode als The Beatles. Ze zijn al sinds 1962 actief. De band The Rolling Stones bestond enigszins toevallig, toen twee vrienden van de kleuterschool elkaar tegenkwamen bij de trein. Hoewel de samenstelling van de band in de loop van de jaren iets is veranderd, geeft de band nog steeds concerten en hebben ze in 2016 nog een album uitgebracht. De band speelt naast rock-‘n-roll en rock ook blues, country, hardrock, reggae en punk.

Queen

Engelse muziekindustrieOok de Engelse rockgroep Queen behoort tot een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. De muziek van deze band is nog altijd ongekend populair en is altijd terug te vinden in de top 10 van de Greatest Hits aller tijden. Met name Bohemian Rhapsody wordt door velen beschouwd als het mooiste nummer ooit. De in Londen opgericht band werd razend populair door hun flamboyante stijl, combinatie van muziekstijlen en de geweldige zang. Queen bleef aan de top van de popwereld, totdat zanger Mercury (1991) overleed aan de gevolgen van aids.

David Bowie

Nog een legendarisch figuur in de Engelse muziekindustrie is de in januari 2016 overleden David Bowie. Na zijn doorbraak eind jaren 60 bouwde hij gestaag door aan zijn oeuvre. De jaren 80 waren voor Bowie topjaren, maar tot het eind van zijn leven bleef Bowie muziek maken. En hoewel hij overleden is, is zijn ster nog lang niet uitgedoofd.

Brit Awards Engelse muziekindustrie

De belangrijkste onderscheidingen in de Britse muziekindustrie worden jaarlijks in februari uitgereikt. Bij de BRIT’s, zoals ze kortweg worden genoemd, ligt de nadruk op de Britse muziek, maar er worden ook prijzen uitgereikt aan internationale artiesten. In 2017 is de bijzondere BRITs Icon Award uitgereikt aan Robbie Williams voor zijn verdiensten in de populaire muziek. Deze speciale award is slecht twee keer eerder uitgereikt, in 2013 aan Elton John en in 2016 postuum aan David Bowie.

Engelse muziekindustrie leeft voort

Muziek leeft in Engeland! De meest invloedrijke artiesten van de vorige eeuw zijn nog steeds belangrijk voor de huidige muziek, maar inmiddels zijn er ook een aantal nieuwe sterren die de Engelse muziekindustrie op de kaart zetten. En wij zijn maar wat blij dat wij mogen genieten van de steeds weer vernieuwde muziek en mooie nummers die worden geschreven en gecomponeerd.

Leave a Reply