Engelse stad York

De Engelse stad York met bijna 190.000 inwoners ligt op het punt waar de twee rivieren Fosse en Ouse bij elkaar komen. Vanaf de rivier Ouse heb je een mooi zicht over de stad. De rondvaarten van de Yorkboat laten u hiervan genieten. York is de hoofdstad van het graafschap Yorkshire in Noordoost Engeland en is een voormalige Romeinse nederzetting. Door de eeuwen heen is York bezet geweest door zowel de Angelsaksen als de Vikingen. York groeide uit tot een belangrijk handelscentrum en religieuze plaats. Het is een van de mooiste steden van heel Engeland en heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen. En niet te vergeten: York is de hoofdstad van de chocolade.

Geschiedenis Engelse stad York

York is doorspekt met geschiedenis en karakter. Er stierven hier twee Romeinse keizers en een andere keizer is hier gekroond. Archeologische vondsten bewijzen dat York al in 8.000 v.Chr. werd bewoond. York is in 71 n. Chr. gesticht door de Romeinen. De stad is daarna nog in handen gevallen van de Angelen en de Vikingen. De Noormannen bouwen in de 11e eeuw de stadsmuren en de kerk. Vanaf de 18e eeuw werd er spoornetwerk aangelegd in en rondom de stad, wat belangrijk werd voor het nationale transport. De Engelse stad York werd door de handel van cacao en suiker de hoofdstad van de zoetigheden.

Bezienswaardigheden York

Stadsmuren
York is omringend door zo’n 3,5 kilometer stadsmuren. De middeleeuwse stadsmuren zijn perfect bewaard gebleven en torenen hoog uit boven het stadje. Je kunt over en langs de muren lopen en de wandeling duurt ongeveer 2 uur. Tijdens deze wandeling kom je voorbij 45 verschillende torens waarvan de belangrijkste de Micklegate Bar is. Deze werd gebruikt als identificatiepunt en koningen en edelen kwamen via deze toren de stad binnen.

Centrum
Wandelen door de Engelse stad York vergt van de argeloze bezoeker een zekere alertheid: elke stap brengt je in contact met het verleden. York heeft een doolhof aan steegjes met verzakte gebouwen met houten lijsten, zandstenen kerken en traditionele pubs. In elke straat vind je sporen uit het verleden. Het is de moeite waard om een wandeling te maken door het middeleeuwse centrum met de fraaie straatjes zoals Lady Peckett’s Yard of Mad Alice Lane. Shambles is het oudste straatje van de stad. Ze slachtten hier hun dieren en het vlees werd te koop aangeboden in de diepe vensterbanken (shambles). De overhangende geveltjes zorgden ervoor dat het buiten het bereik van de zon bleef.

De toeristische dienst verzorgt begeleide stadswandelingen (in het Engels) maar ook de Original Ghost Walk of York waar uw nekharen van overeind zullen staan. York heeft schijnbaar de meeste dwalende geesten in Europa! De intonatie van de spreker, zijn mimiek, de ‘waar’ gebeurde verhalen en de onverwachtse wendingen zorgen voor een opbouw van spanning die zich ontlaadt in een ijselijke gil.

York Minster 
Ooit telde York 45 middeleeuwse kerken, anno 2014 zijn dat er nog maar 19 waarvan 6 in gebruik waren. Natuurlijk is de York Minster als belangrijkste kerk van Noord-Engeland dominant in het stadsbeeld aanwezig, wat je het gevoel geeft dat je met elke stap die over de omwalling aflegt in de richting van de kerk loopt. Er is 250 jaar aan deze kerk gebouwd. De kerk heeft prachtige glasramen en vanaf de toren krijg je een overweldigend uitzicht over de stad. Vanaf die plek realiseer je je ook hoeveel anders de stad er tot aan 1532 moet hebben uitgezien.

York Castle Museum 
Even geweldig is het York Castle Museum, gelegen in een voormalige gevangenis voor schuldenaars; Clifford’s Tower, een overblijfsel van het 13e eeuws kasteel; en het Yorkshire Museum met een glitterende muntschat van de Vikingen en dinosaurus fossielen. Er is nog zoveel meer te zien en te ontdekken in York. Het Railway Museum, het Jorvik Viking Centre, het Yorkshire Museum en het Air Museum

Winkelen in York

De stadskern van York is autovrij en daardoor kun je er in een prettige sfeer winkelen. York kent veel toeristische winkels en veel bekende merken. Maar gelukkig vind je in York ook lokale winkeltjes. Wandel door de steegjes en je komt ze vanzelf tegen. De meest populaire winkelstraten zijn Coney Street, Petergate, Fossgate, Stonegate en Shambles. En dan is er nog het eten. Niet in het minst de chocolade! Proef van de 300 jaar oude romance tussen de stad en de cacaoboon in York’s Chocolate Store, bezoek daarna de vele ambachtelijke chocolatiers en cacaohuizen.

Bereikbaarheid York

De Engelse stad York heeft geen eigen luchthaven. Wanneer je met het vliegtuig naar York wilt reizen, kun je het best naar het vliegveld van Leeds/Bradford of Manchester vliegen. Vanaf het vliegveld Leeds/Bradford kun je met bus 757 naar het treinstation in Leeds waar je de trein naar York kunt pakken. Vanaf het vliegveld van Manchester gaan er regelmatig Transpennine treinen naar York.

Wanneer je met de trein naar Engeland reist, moet je in Londen St. Pancras International (King’s Cross) uitstappen. Vanaf Londen King’s Cross kun je een trein pakken die naar York gaat zonder dat je hoeft over te stappen.

Wil je met de boot/ferry naar York in Engeland reizen? Dan kun je het best de boot vanuit Rotterdam of Zeebrugge naar Hull nemen. Een goed wegennetwerk en een goede treinverbinding maakt York eenvoudig te bereiken vanaf de haven in Hull.

Leave a Reply