Falklandoorlog

De Falklandeilanden is een dunbevolkte eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan en de eilanden vormen een Brits overzees gebiedsdeel. Op 2 april 1982 veroverden Argentijnse troepen dit klein stukje Groot-Brittannië. Wel een stukje dat dichter bij Argentinië ligt dan bij Engeland. De Falklandeilanden liggen zo’n 500 kilometer voor de Argentijnse kust en door Argentinië Islas Malvinas genoemd. Al sinds de 19e eeuw maakt Argentinië er aanspraak op. Hoewel er maar een kleine 3000 mensen wonen, zijn voor Groot-Brittannië de eilanden vooral van strategisch belang. Er zit een militaire basis en de eilanden zijn een goede springplank naar de zeeën rond de zuidpool.

Ontdekking Falklandeilanden Falklandoorlog

Ín 1592 wordt de eilandengroep ontdekt door de Engelsman John Davis. Hij noemt de archipel Falklands, naar de toenmalige schatbewaarder van de marine. In 1765 vestigen de Britten er een kolonie. De Falklandeilanden worden in 1831 opgeëist door Argentinië, dat sinds 1816 onafhankelijk was van Spanje, maar in 1833 onderstrepen de Britten hun soevereiniteit.

Onrust

Aan het begin van de jaren ’80 was er sprake van grote onrust binnen Argentinië. In 1981 besluit de Argentijnse junta van Leopoldo Galtieri gebruik te maken van de nationalistische gevoelens en de Falklandeilanden te bezetten om zo de aandacht af te leiden van de problemen in Argentinië. Galtieri was impopulair door het voeren van “de vuile oorlog”. In de vuile oorlog werden tegenstanders van het regime opgepakt, gemarteld en vermoord. Ook verdwenen er mensen. De zogenaamde ‘Dwaze moeders’ vroegen door middel van protestacties waar hun verwanten waren gebleven.

FalklandoorlogFalklandoorlog

In maart en april van 1982 verovert en bezet Argentinië de eilanden op de Engelsen. De Falklandeilanden werden omgedoopt tot Las Malvinas en de hoofdstad werd Puerto Argentino. Hierop verklaart de Britse regering Argentinië de oorlog. Op 21 mei 1982 landden de Britten bij de nederzetting Port San Carlos. De Britten weten de eilanden binnen 72 dagen vrij eenvoudig te heroveren. In totaal vonden 236 Britten en 655 Argentijnen de dood in deze Falklandoorlog. Aan de Britse kant waren twee onderzeebootjagers, twee fregatten en acht vliegtuigen verloren gegaan. De Argentijnse materiële verliezen bedroegen een kruiser, een onderzeeboot en 68 vliegtuigen. Premier Thatcher, die de oorlog vanuit Engeland had aangevoerd, werd populairder en wist mede door het winnen van de Falklandoorlog nogmaals de verkiezingen te winnen. De oorlog was onder meer gewonnen, doordat de Verenigde Staten zonder twijfelen de kant van de Britten had gekozen.

Nasleep Falklandoorlog

De Argentijnse nederlaag betekende echter nog meer onrust in het land en bespoedigde uiteindelijk de val van het militaire regime. Op de Falklandeilanden leeft het conflict ook nog op een hele andere manier. Stranden rond de bewoonde gebieden van de eilanden zijn niet te betreden. Er liggen nog landmijnen die de Argentijnen daar neerlegden om de dorpen te verdedigen tegen de Britten. Britse oorlogsveteranen lopen nog steeds met psychische problemen rond. Er zijn meer Britten omgekomen door zelfmoord dan dat er tijdens de oorlog zijn gedood. Ook leiden velen aan het Post Traumatisch Stress Syndroom. Het dispuut over de eilanden duurt nog altijd voort; zo heeft Argentinië sinds 2008 geen officiële ambassadeur in Groot-Brittannië.  In 1989 werden de relaties tussen beide landen weer hersteld, maar echt opgelost werd het conflict nooit. Tot op de dag van vandaag handhaaft Argentinië dan ook haar claim op de Falklandeilanden.

Leave a Reply