Great British Beer Festival

Het Great British Beer Festival is een vijfdaags evenement dat ieder jaar in Londen wordt gehouden In 2018 wordt het evenement gehouden van 6 tot en met 12 augustus. Aan het festival doen meer dan 350 Britse brouwerijen mee in 27 verschillende pubs. Het is een paradijs voor bierdrinkers. Het evenement telde in vorige jaren meer dan 50.000 bezoekers. Op het Great British Beer Festival wordt ook een verscheidenheid aan gerechten uit de hele wereld geserveerd en er is livemuziek.

CAMRA

Het festival in het hartje van Londen wordt georganiseerd door CAMRA, Campaign for Real Ale. Het is een vrijwilligersorganisatie die sinds 1971 de productie van traditionele brouwerijen promoot. De voorloper van het Great British Beer Festival werd in september 1975 gehouden in Covent Garden in Londen. Het was een groot succes met meer dan 40.000 bezoekers die meer dan 15.000 pints originele ale dronken. Het echte eerste festival werd gehouden in 1977 in het Alexandra Palace. Sinds 1991 wordt het Great British Beer Festival gehouden in Londen.

GROOTSTE PUB TER WERELD

Het Great British Beer Festival is één van de grootste bierfestivals in Engeland waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen. Het is een groot feest van bierdrinkende mensen. Op het festival worden ongeveer 900 verschillende soorten drank geserveerd waaronder minimaal 450 bieren uit Britse brouwerijen. Dit bierfestival is de thuisbasis van meer dan 900 Real Ales, ciders, perries en internationale bieren. Maar ook 200 buitenlandse bieren uit Duitsland, België en de Verenigde Staten worden geschonken. Op het Great British Beer Festival zijn ongeveer 1000 vrijwilligers in touw om het evenement tot een succes te maken.
Tussen het drinken door worden traditionele pubspellen gespeeld zoals bijvoorbeeld darts. Er staan tafelvoetbal-tafels en op donderdag is het hoedjesdag. Vooral mannen dragen een hoed, muts of pet. Het is the place to be voor iedere biergenieter. Om een biertje te kunnen drinken heb je een glas nodig. De bierglazen zijn te huren voor ongeveer 3 pond. Er zijn verschillende afmetingen; een glas voor meer dan een halve liter bier, een kleiner glas voor een halve liter bier of een glas waarin een derde biertje gaat. Het grote glas is natuurlijk ieders favoriet.

DE REAL ALE

De real ale (het Britse traditionele bier) worden afgevuld in een houten fust en, op een enkele uitzondering na, niet in een fles. Aan de real ale wordt nooit koolzuur toegevoegd, dat gebeurd middels de natuurlijke gasvorming.  Het bier wordt lauw, zonder druk en koeling met de handpomp getapt of soms direct uit het vat in het glas. Het ontwikkelt zich geleidelijk tot het zijn volle smaak bereikt heeft en zal op den duur weer vervlakken. Dit is het bier zoals CAMRA het wil. Er zijn bars met bieren uit de diverse regio’s zoals Zuidwest Engeland, Oost Engeland, Schotland en Wales waar het bier nog uit de originele Britse handpompen wordt getapt. Momenteel bestaan er al ruim 1.000 Britse brouwerijen die gezamenlijk zorgen voor meer dan 8.000 verschillende real ales. Er zit dus altijd wel een biertje bij dat bij iemand favoriet is. Lees hier meer over het Engelse bier.

SCHUIMKRAAG

Een doorn in het oog voor CAMRA zijn pubs die bier verkopen met een schuinkraag waardoor er te weinig bier in het glas zit. “Proudly serving a full pint” roepen borden bij de ingang van het festival.
CAMRA stelt dat ieder jaar bierdrinkers voor 500 miljoen pond worden afgezet door het tappen van een schuimkraag op het bier. Dat is lucht en daar hoef je niet voor te betalen aldus CAMRA. Denk daar maar eens aan als je de volgende keer een biertje bestelt in Nederland: twee vingers schuim, zoals het hoort. Al gauw 1/6 lucht van uw glas waarvoor u betaalt.

Leave a Reply