Hampton Court Palace

Hampton Court is een oud landgoed aan de rivier de Theems bij Londen. Hampton Court Palace is een paleis waar je een paar uur kunt blijven, maar ook een hele dag door kunt brengen. Hampton Court Palace staat bekend om het jaarlijkse muziekfestival en de wereldberoemde Flower Show die hier worden gehouden. Het heeft iedereen iets te bieden. Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd in 1514 en is omgeven door prachtige tuinen en parken waaronder het beroemde doolhof, Great Vine. Door de vele koninklijke leden die op Hampton Court gewoond hebben beschikt het paleis over prachtige meubels, mooie wandtapijten en een uitgebreide kunstcollectie. Het is het toonbeeld van Britse geschiedenis en het Koninklijk Huis.

Hendrik VIII

Hampton Court, een voormalige koninklijke residentie in het zuidwesten van Groot-Londen, werd begin 16e eeuw verbouwd door kardinaal Thomas Wolsey en opgetrokken in de zogenaamde Tudorgotiek. Koning Hendrik VIII was een graag geziene gast op het landgoed. Hendrik VIII zou zich zelfs hebben laten ontvallen dat hij het wel een mooie geste vond als Wolsey het paleis en het landgoed aan hem zou schenken. Maar daar wilde Wolsey niets van weten.

Thomas Wolsey

Hendrik VIII wilde na zestien jaar huwelijk met Catharina van Aragon scheiden omdat zij hem geen mannelijke opvolger kon geven. In 1929 stuurde hij Thomas Wolsey naar paus Clemens om het huwelijk te laten ontbinden. Maar Hendrik kreeg geen toestemming voor een scheiding en Thomas Wolsey viel in ongenade. Thomas werd gedwongen Hampton Court Palace en zijn paleis Whitehall in Londen te verlaten en af te staan aan Hendrik VIII. Hij werd gevangengenomen en beschuldigd van hoogverraad. Hij werd naar Londen gebracht om daar te worden berecht. Thomas Wolsey overleed in november 1530, in de abdij van Leicester.

Uitbreiding Hampton Court Palace

Hendrik VIII heeft het paleis verder uitgebreid in Tudorstijl. Dit is een stijl in de architectuur die typerend is voor Engeland. Aan de buitenkant is deze stijl zichtbaar door de vele versieringen, zoals bogen, trapgevels en pinakels. Aan de binnenkant toont de stijl zich door rijkelijk versierde interieurs. Ook de Chapel Royal is hier voorbeeld een van. In de Koninklijke Pew van de kapel is een replica van de kroon van Henry VIII te zien. Hendrik VIII voegde tevens de Middeleeuwse Grote Zaal toe. Deze Grote Zaal, waarin feesten werden gegeven, heeft een hammer-beam dak, glas-in-lood ramen en prachtige met wandtapijten behangen muren die het verhaal van Abraham vertellen. Culinaire liefhebbers kunnen de enorme keukens in de Tudorstijl bekijken waar meer dan twee eeuwen lang maaltijden voor maar liefst 600 mensen werden bereid. In de grote eetzalen werd jaarlijks circa 2.727.654 liter bier geconsumeerd, dat is 7473 liter per dag! De Tudor Kitchen op Hampton Court is de grootste Tudor Keuken in Engeland. Momenteel worden de keukens op verschillende momenten nog steeds gebruikt om Tudor maaltijden te bereiden.

Willem III

Diverse koninklijke bewoners hebben in de loop der jaren hun steentje aan de verbouwingen bijgedragen. De tuinen werden opnieuw aangelegd en beplant. Ook Willem van Oranje (Willem III) en zijn echtgenote Mary II hebben hun stempel gedrukt op het paleis. Willem was na een machtsgreep koning van Engeland geworden en woonde met zijn echtgenote in Hampton Court. Zij lieten het door Christopher Wren verbouwen in barokstijl. Het paleis vertelt het verhaal van twee paleizen, je ziet een paleis in Tudorstijl en een paleis in barokstijl. Deze verschillende stijlen in architectuur zijn duidelijk zichtbaar, evenals de verschillen in de kleuren van de gebruikte stenen.

Mary stierf in 1694 en Willem van Oranje voelde zich niet meer thuis in het paleis en de werkzaamheden werden niet meer voltooid. Willem III overleed, na een val van zijn paard, in 1702 en ligt samen met zijn vrouw begraven in Westminster Abbey. Het paleis raakte in de vergetelheid.

Publieke opening

In 1838 opende koningin Victoria de tuinen en een deel van het paleis voor het publiek, in eerste instantie gratis, maar momenteel moet je entree betalen (met een London Pass is de entree gratis). Paranormale liefhebbers kunnen de spookachtige sfeer proeven van de Haunted Gallery en op zoek gaan naar de ‘Screaming Lady’ (de gillende dame) en de andere spookachtige bewoners van het paleis. Als u meer van levende wezens houdt dan de levende doden, zult u de attractie ‘A living Tudor world’ (Leven in de Tudor-tijd) met echte acteurs fantastisch vinden. De Tudor-geschiedenis wordt prachtig tot leven gebracht met koninklijk amusement en uiteraard de nodige deelname van het publiek!

Andere gerelateerde blogs

Kastelen van Engeland
Engelse adel

Leave a Reply