High tea

Een high tea associëren wij vaak met Engeland. Toch blijkt de naam niet helemaal te kloppen met wat er wordt geserveerd. Een high tea is eigenlijk een Engelse maaltijd die vooral bedoeld is voor arbeiders en die rond zes uur in de avond wordt genuttigd. Meestal met gerechten als witte bonen in tomatensaus op wittebrood, worstjes, kaasjes, eieren en chips. Een “high tea” is niet iets dat men in restaurants serveert. In Nederland noemen hotels en restaurants een aangeklede thee (vroeger een thé complet genoemd) vaak een high tea. Deze aangeklede thee wordt in Engeland een afternoon tea genoemd.

Stukje geschiedenis high tea

Volgens een overlevering kreeg Anna, de 7e hertogin van Bedford, rond 1840 tegen 16.00 uur honger en wilde zij niet wachten tot haar avondmaaltijd. Er werd een lichte maaltijd voor haar bereid met verschillende theesoorten erbij die de naam tea kreeg. Het idee sloeg zo goed aan dat alle Engelse mannen en vrouwen om 16.00 uur thee begonnen te drinken. Deze traditie bestaat nog steeds. De Engelse thee is niet alleen een drank, maar een lichte maaltijd met een selectie kleine gerechtjes.

Aangeklede thee

In het Verenigd Koninkrijk wordt de aangeklede thee een cream tea of tea genoemd. Men serveert daarbij zoete en hartige gerechten, als sandwiches, pastei, scones, cake en koekjes. Grote hotels in Londen, zoals Claridges en het Savoy, zijn bekend om hun “tea” of “cream tea”. Het begrip “high tea” wordt op de menu’s hier niet gebruikt. Ook in de warenhuizen, met name Fortnum and Mason, serveert men uitgebreide teas. Om ruimte te sparen, is het gebruikelijk om de etenswaren op een etagère te serveren. Alleen in de meest exclusieve restaurants wordt men vervolgens ook aan tafel bediend.

Varianten high tea

Door de populariteit van de high tea hebben vele hotels en restaurants dit concept door ontwikkeld. Zo kun je inmiddels ook genieten van een champagne cream tea en een high wine, een kleine wijnproeverij met meerdere smaakvolle hapjes.

Maar hoe we het dan ook noemen, ik geniet altijd volop van deze aangeklede thee. Heb jij nog lekkere recepten voor een high tea? Ik hou me aanbevolen.

One Response

  1. Hoe maak je scones? - Engelandinfoblog

    […] Mijn favoriet zijn de scones met aardbeien. Scones kun je serveren bij het ontbijt, maar bij de High Tea zijn ze echt onmisbaar. En wat ook makkelijk is, je kunt scones ruim van tevoren maken en tot […]

Leave a Reply