Highland games

Highland Games zijn sportieve en feestelijke evenementen die in Schotland, maar ook wel in andere landen, worden georganiseerd. Dat gebeurt het hele jaar door, maar toch meestal in de zomer.  De Highland Games bestaan uit diverse sportieve onderdelen waarbij teams tegen elkaar strijden, met name op het gebied van kracht en behendigheid. De bekendste Highland Games zijn die van de steden Braemar en Dunoon. In Schotland zijn dit ook de grootste spelen, maar niet wereldwijd. In de VS trekken sommige afleveringen beduidend meer bezoekers dan die in Schotland zelf. Dat kan wel om tienduizenden toeschouwers gaan. Highland Games zijn, waar ze ook worden gehouden, open voor publiek.

Geschiedenis Highland Games

De Highland Games zijn traditionele volkspelen die zijn ontstaan in de Schotse hooglanden en staan in het teken van de Schotse en Keltische cultuur. Enerzijds bestaan de Highland Games uit atletische sporten waarbij krachtonderdelen de boventoon voeren, anderzijds is er Schotse folklore als doedelzakmuziek, lokale volksdansen en de kilt.  Volgens de overleving werden de eerste Highland Games in de 11e eeuw gespeeld. Koning Malcolm III van Schotland had een nieuwe boodschapper nodig. Om zeker te weten dat hij daarvoor de juiste man zou kiezen, schreef hij een hardloopwedstrijd uit. Deze liep naar de top van de berg Craigh Choinnich in de buurt van Braemar in de Schotse Hooglanden. Tegenwoordig beschouwen sommigen deze race als het begin van de Highland Games. Of dat ook zo is, zal echter altijd de vraag blijven.

Deelnemers

De sterkste deelnemers werden door de Schotse koningen gerekruteerd voor het leger. Maar ook de clans hielden soortgelijke wedstrijden. Hierbij werd één keer per jaar op verschillende disciplines met elkaar de strijd aangegaan. Daarbij gebruikten ze de gereedschappen waar ze dagelijks mee te maken hadden. Zo ontstond het hamerslingeren, boomstamwerpen en steenwerpen. Al deze facetten van vroeger ziet u terug in de moderne highlandgames. Met enige onderbrekingen werden de spelen een jaarlijks terugkerend evenement. Na de sportieve krachtmeting begon het feest pas echt met muziek en dans. Ook daar zaten echter nog competitieve elementen in. Doedelzakspelers probeerden elkaar om beurten naar de kroon te steken, terwijl de dansende clanleden elkaar ondertussen aftroefden met zo gecompliceerd mogelijke danspassen. Deze feesten waren duidelijk voorlopers van de Highland Games.

Doedelzak

Voor velen is een van de meest memorabele attracties op de Games de grote bands met honderden doedelzakspelers en drummers van verschillende groepen die samenkomen en samen marcheren en muziek spelen. Het concours voor doedelzakbands is een vast onderdeel van de Highland Games. Deze bands worden ook wel “pipe bands” of “pipes and drums”. De bands dragen allen hun eigen kilt en bestaat uit 6 tot 25 doedelzakken, 3 tot 10 drums, 1 tot 6 tenor drums en 1 grote trom. Er wordt vooral gelet op het lopen in bepaalde formaties en natuurlijk worden er Schotse nummers gespeeld. Bij de opening en/of sluiting van de Games lopen alle deelnemende bands mee in een taptoe (tattoo). Voor veel bezoekers is dit het hoogtepunt van de games.

Volksdansen

Een zeer wezenlijk onderdeel van de Highland Games zijn ook de volksdanswedstrijden, waarbij traditionele Schotse dansen worden opgevoerd. Dansers geven duizelingwekkende voorstellingen van Schotse dansen.  Ze gaan gekleed in traditionele Schotse danskostuums, waartoe verrassend genoeg geen officiële kilt behoort. De meest opvallende dans is de zwaardendans, waarbij twee zwaarden in een kruis op de grond liggen. De dansers moeten hun passen om het kruis heen maken zonder de zwaarden aan te raken.

Weetjes

Wist u dat de zangers Susan Boyle en de acteurs Ewan McGregor en Dougray Scott beroemde stamhoofden zijn geweest? Sinds ze werden geïntroduceerd in Amerika in 1836 zijn de Highland Games sterk uitgebreid en nu vinden er elk jaar honderden Highland Games plaats.

Ook in Nederland beschikken sommige plaatsen over Highland Games, al is dat weinig bekend.

Leave a Reply