Hoe maak je scones?

Een scone is een klein brood.  Oorspronkelijk zijn het Schotse broodjes en in het Schots, werkwoord to scon, betekent het zoveel als platslaan. Het waren platte ronde broodjes die gebakken werden op een hete plaat. De scones zijn vrij neutraal van smaak, maar de cream en jam maken het tot een echte delicatesse.  In Engeland worden scones gegeten met clotted cream en jam. Ook kun je er rozijnen, kaas of fruit aan toevoegen. Maar hoe maak je scones zelf?

Hoe maak je scones?

Hoe maak je scones?Benodigde ingrediënten:

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el suiker
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 75 ml melk
  • 60 ml slagroom
  • 225 g frambozenjam.

Benodigde keukenspullen:

  • bakpapier
  • deegroller
  • uitsteekvormpje (Ø 6 cm)
  • oven.

Voorbereiding:

De bereidingstijd duurt ongeveer 20 minuten, 10 minuten wachten en de oventijd is 10 minuten.    

  • Verwarm de oven voor op 225 graden en leg papier op de bakplaat.
  • Zeef het bakmeel, bakpoeder en het zout in een kom. Voeg de vanillesuiker en suiker toe. Snijd de boter met 2 messen door het meel.
  • Klop het ei met de melk los en bewaar ½ el van het ei-melkmengsel. Hiermee bestrijk je de scones en voeg de rest toe aan het meelmengsel. Kneed tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 1.5 cm dik. Steek met het uitsteekvormpje of met behulp van een glas 8 rondjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met het achtergehouden ei-melkmengsel.
  • Bak de scones in het midden van de oven in ca. 10 min. lichtbruin en gaar.
  • Laat de scones uit de oven op een rooster 10 min. afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf.

Hoe maak je scones?Serveer- en bewaartips

Serveer de scones met de jam en slagroom. Mijn favoriet zijn de scones met aardbeien. Scones kun je serveren bij het ontbijt, maar bij de High Tea zijn ze echt onmisbaar. En wat ook makkelijk is, je kunt scones ruim van tevoren maken en tot gebruik invriezen. Je kunt er dus ook veel meer maken en er steeds enkele uit de diepvries halen. Heb je altijd iets lekkers in huis voor onverwacht bezoek!

Hoewel er vele varianten zijn op dit recept is dit toch een van mijn favorieten omdat het gewoon makkelijk is en zonder toeters en bellen en mijn antwoord op de vraag: “Hoe maak je scones?”. En dan nu smullen maar!

Leave a Reply