Hoe maak je Shepherd’s Pie?

Shepherd’s pie, letterlijk Schaapsherders Pastei, maar ook bekend als cottage pie, is een Engelse ovenschotel gemaakt van runder- of lamsgehakt afgedekt met aardappelpuree. De naam cottage pie verwijst naar de status als gerecht voor de armen (voor cottagebewoners) en het gerecht werd oorspronkelijk van vleesresten gemaakt. Het behoort nu tot de standaardgerechten die in Engelse en Ierse pubs worden geserveerd. Maar hoe maak je Shepherd’s Pie zelf?

Hoe maak je Shepherd’s Pie?

Sheperd’s Pie is voor mij een simpel heerlijk gerecht. Het is een volledige maaltijd die, als het beter uitkomt, een dag van te voren gemaakt kan worden en tot gebruik in de koelkast bewaard kan worden.  En heb je wat over, dan kun je het gerecht makkelijk invriezen.

Benodigdheden

  • Oven – 200 ºC
  • Aardappelstamper
  • Grote ovenschaal (inhoud ruim 2 liter)

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten en 30-45 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4-6 personen Hoe maak je Shepherd’s Pie?

  • 500 gram lams of rundergehakt
  • 2 rode ui
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • halve koolraap
  • takje verse rozemarijn
  • laurierblad
  • 1 eetlepel (gedroogde) tijm
  • klein blikje tomatenpuree
  • 4 eetlepels worcestersaus
  • zout en peper
  • boter om in te bakken
  • 7 eetlepels panko (of paneermeel)
  • 200 gram Parmezaanse kaas

Voor de puree

  • 1250 gram aardappelen
  • 4 eetlepels roomboter
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels panko (of paneermeel)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eidooiers
  • 100 ml warme melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in zo’n 20 minuten gaar.
  2. Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal in. Verdeel 5 eetlepels panko over de bodem en draai de schotel rond de panko aan de bodem en rand blijft plakken.
  3. Verwarm boter in een grote koekenpan of wok.
  4. Snipper de ui en bak dit even aan. Voeg het gehakt bij de ui en bak dit rul. Snijd de wortelen, ui en koolraap in blokjes en voeg dit bij het gehakt in de pan, bak dit 10 minuten mee.
  5. Breng het geheel op smaak met de tijm, laurier en rozemarijn, samen met peper en zout. Voeg de tomatenpuree, worchestercauce toe en verwarm dit ook even mee. Meng het geheel goed door elkaar.
  6. Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, panko, mosterd, de eidooiers en warme melk.
  7. Verdeel 1 cm van de aardappelpuree over de bodem en zijkanten van de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierin en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven panko.
  8. Verwarm de Shepherd’s pie 30-35 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de Parmezaanse kaas toe.  Als de pie koud uit de koelkast in de oven gezet wordt duurt de totale baktijd 5 tot 10 minuten langer.

Hoewel er vele varianten zijn op dit gerecht is dit toch een van mijn favorieten en mijn antwoord op de vraag: “Hoe maak je Shepherd’s Pie?”. Smakelijk eten!

One Response

  1. Engels ontbijt - Engelandinfoblog

    […]  fish and chips (een in beslag gedoopte gefrituurde vis met gefrituurde aardappelsliertjes) of een Shepherds pie (ovenschotel met vlees en een korst van aardappel en kaas). Ze koken zelf meestal niet uitgebreid […]

Leave a Reply