Ierland

Het eiland Ierland bevat twee landen. Het eiland bestaat naast de Republiek Ierland ook uit Noord-Ierland of Ulster dat behoort tot het Verenigd Koninkrijk. Tussen Ierland en Groot-Brittannië ligt de Ierse Zee en voor de rest wordt Ierland omgeven door de Atlantische Oceaan. Ierland is vooral erg geliefd bij toeristen vanwege de prachtig mooie natuur. U vindt hier groene heuvels, prachtige ruige kusten en schilderachtige lieflijk dorpjes. Ierland is uitermate geschikt voor maken van fiets- en wandeltochten. De Ieren zijn erg gastvrij en zorgen voor veel gezelligheid. Ierland kent een lange historie van folkmuziek en optredens van dit soort bandjes in de plaatselijke pub.

Geschiedenis Ierland

Zo’n 600 jaar voor Christus komen de eerste Kelten naar Ierland om daar hun cultuur, religie en gebruiken te verspreiden. De Ieren zien de Kelten nog steeds als hun verre voorvaderen en zijn erg trots op hun Keltische afkomst. Ierland is door de geschiedenis heen een grote opeenstapeling van allerlei gevechten en oorlogen. De Vikingen, Normandische koningen, Engelse, protestanten en katholieken. Alle strubbelingen over de jaren hebben hun sporen achter gelaten op het eiland en over heel het eiland heen zijn overal oude ruïnes van kerken, kastelen en andere gedenktekens van oorlogen te vinden.

Dublin

Dublin, de hoofdstad van Ierland en een prima bestemming voor een weekendtrip. De stad heeft een lang en roemrucht verleden en dat heeft zeker zijn sporen achtergelaten in de stad. Het is ook de stad waar het Ierse parlement zetelt. U vindt hier prachtige musea en theaters en cafeetjes waar u kunt genieten van een Iers biertje. In de stad zijn nog veel invloeden te vinden uit de tijd toen de stad nog onderdeel was van het Britse Koninkrijk. Het meest opvallende overblijfsel is waarschijnlijk het links rijden. Natuurlijk heeft Dublin nog veel meer te bieden dan dit alleen. Denk hierbij onder andere aan het Trinity College waar de Book of the Kells te vinden is of aan Saint Patricks Cathedral. Een bezoek aan Dublin is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de Jameson Distillery of aan de Guinness storehouse. Lees meer over Dublin in onze blog: Bezienswaardigheden in Dublin.

Klippen van Moher

De Klippen van Moher liggen aan de westkust van Ierland in het graafschap van Clare. De klippen rijzen vanaf 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 214 m. Halverwege ligt O’Brien’s Tower, een ronde stenen uitkijktoren, die in 1835 werd gebouwd door Cornelius O’Brien. De klippen van Moher zijn in totaal ongeveer acht kilometer lang en vormen de kust tussen de plaatsen Doolin en Liscannor. De klippen zijn een goed voorbeeld van erosie door de zee. Men kan de sedimentaire lagen tellen en er liggen duizenden jaren aan geologie als een open boek klaar! Het is mogelijk een boottocht langs de klippen te maken. De klippen grenzen aan de het gebied The Burren. Hierover zegt men ‘no water enough to drown a man, no tree to hang him, no soil to burry’.

Ierse Whiskey

De Ieren beschouwen zichzelf als de onbetwiste uitvinders van de whiskey. Hoewel de Schotten ervan overtuigd zijn dat zíj de allereerste whisky hebben gestookt, is het erg waarschijnlijk dat de Ieren gelijk hebben. Het grote verschil tussen whisky en whiskey is niet de naam maar het feit dat Ierse whiskey zonder turf wordt gestookt. Hierdoor is de smaak van Ierse whiskey veel zachter dan veel van de andere whisky soorten. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg de Ierse whiskey industrie enkele grote tegenslagen te verwerken. Na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en de Burgeroorlog konden de Ieren door een Brits handelsembargo niet meer exporteren naar landen van het Britse rijk, waaronder Groot-Brittannië zelf, Canada, Australië en Zuid-Afrika. De Amerikaanse Drooglegging in de jaren ’20 sloot ook de Amerikaanse markt en niet lang daarna volgde de Tweede Wereldoorlog. Het merendeel van de weinige distilleerderijen die Ierland nog had, overleefden deze tegenslagen niet. Tegenwoordig heeft Ierland nog 3 actieve Ierse distilleerderijen: Cooley, Midleton en Bushmills. Deze produceren onder andere Jameson, Bushmills en Connemara whiskey. De Ierse whiskey wordt natuurlijk ook gebruikt voor de Irish Coffee. Meer weten over de Schotse wisky, lees onze eerder verschenen blog.

Guiness

Arthur Guinnes was de man die in 1759 de brouwerij heeft opgericht. Het is sindsdien uitgegroeid tot de nationale drank van Ierland. Er zijn in het hele land maar weinig pubs te vinden waar het gitzwarte bier niet te vinden is. Arthur Guinnes was een revolutionair als het om personeelsbeleid ging. Hij betaalde zijn werknemers 10-20 % boven het standaard inkomen, hij gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen ook uit; iets wat in die tijd niet bestond. In de voormalige brouwerij van Guinness is tegenwoordig het Guinness storehouse te vinden. Hier kun je de Guinness experience ondergaan. Tijdens deze rondleiding door de voormalige brouwerij kom je alles te weten over Guinness en het brouwproces. Bovenin de toren is een café gevestigd waar je na afloop van de tour een pint Guinnesss kan drinken met uitzicht over Dublin. Guinness is ook de oorspronkelijke uitgeverij van het Guinness book of Records. Meer weten over Engels bier, lees onze eerder verschenen blog hierover.

 Ierland is wellicht niet de meest zonnige vakantiebestemming van Europa maar zeker wel één van de mooiste. Ierland is een prima bestemming voor ieder die van landelijke gezelligheid en natuur houdt. Een prachtig land met wondermooie vergezichten en landschappen. 

Leave a Reply