Isle of Man

Het eiland Man (Engels: Isle of Man) is een eiland in de Ierse Zee. Het ‘zelfstandige’ eiland heeft een eigen volkslied en een eigen vlag (Three Legs). De hoofdstad van Man is Douglas. Een aantal grote steden op Man zijn: Castletown, Ramsey en Peel. Het eiland telt ongeveer 84.655 inwoners. Op het eiland zijn veel ruïnes en kastelen te vinden. Het eiland staat ook bekend als geboorte-eiland van de BeeGees.

Landschap

Isle of Man kent een zeer divers landschap. De kusten zijn rotsachtig met indrukwekkende kliffen. Het eiland heeft een gematigd zeeklimaat, omdat het beschut ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het heuvelachtige eiland nodigt uit voor wandelen, fietsen en mountainbiken. Ook paragliden, skydiven en parachutespringen zijn populaire sporten op het eiland. Man heeft een aantal mooie zandstranden. Langs de kust worden regelmatig walvissen gesignaleerd en met speciale boottochtjes kunt u deze dieren van dichtbij bekijken. Een absolute aanrader is het reuzenhaaien of dolfijnen spotten. Ook kun je hier uitstekend duiken. Niet alleen talloze vissen zijn er te zien, ook veel gezonken schepen die voor de kust op de klippen liepen.

Economie Isle of Man

De economie draait vooral om toerisme, landbouw, visserij en buitenlandse bedrijven die zich op het eiland vestigen. Isle of Man heeft een eigen belastingstelsel en staat daarom bekend als een belastingparadijs. Het eiland maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk en ook niet van de Europese Unie. De Britse regering behartigt overigens wel de buitenlandse betrekkingen en defensie, en heeft invloed op de wetgeving. Men kan er betalen met het Engelse pond maar Isle of Man heeft een eigen munt, Isle of Man Pound.

TT (Tourist Trophy)

Op het eiland worden al sinds jaar en dag de beroemde straatraces gehouden. Op veel plaatsen geldt zelfs geen speedlimit. Deze jaarlijks motorrace is een belevenis die je niet wilt missen. Niet alleen is de belangrijkste doorgaande weg op het eiland tevens het circuit, de passie voor het straatracen wordt over het hele eiland gevierd. Klik hier voor meer informatie.

Bezienswaardigheden

Alle dorpjes op Isle of Man hebben hun eigen charme. In Port Erin vindt u een fijn strand omgeven door een prachtige natuur. Voor een middeleeuws kasteel en kathedraal moet u in het dorpje Peel zijn. Hier vindt u “haunted streets” en vroegere executieplaatsen.

Eten en drinken

Isle of Man heeft veel verschillende soorten restaurants. Er zijn pubs, waar ze simpele hoofdmaaltijden verkopen, maar ook Thaise en Italiaanse restaurants. Veel restaurants serveren gerechten met producten die van Isle of Man zelf afkomen, aangegeven met ‘manx’ ervoor. Probeer sowieso het vlees van Manx Loaghtan schaap. Heeft u meer zin in vis ? Ze serveren vaak ook haring, kreeft en diverse schelpdieren. Isle of Man kent vele gezellige pubs waar u een afzakkertje kunt nemen of toch met de voetjes van de vloer kunt gaan.

Bereikbaarheid

Vliegen is mogelijk vanaf Brussel, Amsterdam of Rotterdam. Helaas vliegt u niet rechtstreeks naar Isle of Man. Eerst vliegt u naar Manchester en vervolgens naar Douglas op Isle of Man (Ronaldsway Airport in Castletown).

Als u met de eigen auto reist, kunt u met de auto op de veerboot over Het Kanaal naar Engeland reizen. Er bestaan overtochten van Rotterdam naar Hull, van Hoek van Holland naar Harwich, van IJmuiden naar Newcastle en van Zeebrugge (België) naar Hull. Daarnaast zijn ook overtochten van Calais (Frankrijk) naar Dover mogelijk. Vanuit Hull, Harwich, Newcastle en Dover reist u verder naar Liverpool of Heysham. Daar neemt u de ferry naar het eiland Man.

Leave a Reply