Jersey en Guernsey

Jersey en Guernsey behoren met de eilanden Herm, Sark en Alderney tot de Kanaaleilanden. Deze eilanden lenen zich prima voor eilandhoppen. Er zijn leuke dorpjes en pittoreske havenstadjes en een prachtige natuur. De zee met schitterende kliffen biedt veel mogelijkheden tot kortere of langere wandelingen en/of fietstochten. Er komen hier niet veel toeristen uit Nederland dus wil je geen landgenoten tegenkomen tijdens je vakantie, is dit je ideale bestemming.

Jersey

Het eiland ligt in het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië op ongeveer 20 kilometer van de Franse kust. U kunt met Condor Ferries met de auto naar de Kanaaleilanden reizen. Vanaf het Franse St. Malo vaart u in 75 minuten naar Jersey. Het is het grootste eiland van de Kanaaleilanden. Er komen hier veel vogelsoorten voor waaronder papegaaiduikers en stormvogels, maar Jersey is vooral bekend om haar kustlijn met zandstranden van meer dan 45 kilometer. De zandstranden gaan langzaam over in kristalhelder water. Jersey is een fietseiland bij uitstek!

De hoofdstad van Jersey is Saint-Hélier en is een waar shoppingparadijs. Hier vindt u talrijke antiekwinkeltjes, juweliers, modezaken en natuurlijk pubs. Jersey heeft 2 markten: Beresford Market, de vismarkt en de Victoriaanse Central Market met versproducten. Hier vindt u de bekende “Jersey Royals”. Een aardappel die vaster en anders van smaak is dan de onze vanwege de speciale bodem waarin ze worden geteeld. Breng ook een bezoekje aan het uit de 16e eeuw daterende Elizabeth Castle en het Jersey Museum. Judith’s Queree’s Garden heeft één van de mooiste verzamelingen orchideeën ter wereld.

Guernsey

Guernsey is op Jersey na, het grootste eiland van de Kanaaleilanden. Vanuit Diélette of Carteret is het binnen één uurtje te varen. Evenals op Jersey is ook op Guernsey de natuur de grootste attractie.  Vooral de met kleurige bloemen begroeide kliffen die afgewisseld worden met baaien en zandstranden zijn een bezienswaardigheid. Op dit eiland komen zeldzame orchideeën in het wild voor. Guernsey is een van de weinige eilanden ter wereld waar het verschil tussen eb en vloed maar liefst zeven tot elf meter groot is.

Wist u dat de Guernsians de Guernsey pound als wettig betaalmiddel hebben. Deze is evenveel waard als de Britse pond maar door de onafhankelijkheid van Guernsey die haar eigen wetten en belastingregels heeft, heeft dit Kanaaleiland een gunstig belastingklimaat.

De hoofdstad van Guernsey is Saint-Peter en wordt gezien als het mooiste haventje van Europa met veel bezienswaardigheden waaronder het huis van Victor Hugo, de schrijver van onder andere Les Miserables. Echter, de grootste bezienswaardigheid van Guernsey is Little Chapel. Het is een heel klein kerkje in het midden van het eiland en is gebouwd met gekleurde schelpen, steentjes en scherven.

Wie van lekker eten houdt zit goed op Guernsey, zeker tijdens het Guernsey International Food Festival (23 september-2 oktober 2016). Maar wist u dat ze op Guernsey in praktisch elke pub, bier uit Breda drinken? Omdat de Guernsians na de oorlog geen bier meer wilden importeren uit Duitsland werd het alternatief ons Nederlands bier uit Breda.

Jersey en Guernsey

Jersey en Guernsey zijn prachtige toeristische eilanden waar u naar hartenlust kunt wandelen en fietsen of lekker slenteren door de kleurrijke straatjes. Daarnaast staan beide eilanden bekend als belastingparadijs, omdat er niet of nauwelijks dividendbelasting, vermogensbelasting, transferbelasting of BTW wordt geheven. Ook wordt er geen successierecht geheven. Naast toerisme is de economie van Jersey en Guernsey dus voornamelijk gebaseerd op internationale financiële diensten.

 

Leave a Reply