Krijtrotsen van Engeland

Mocht u een weekendje weg willen dan is een oversteek vanuit Calais een aanrader. In een paar uur bent u in Engeland en de krijtrotsen van Engeland zijn een prima bestemming, waar u kunt u genieten van de prachtige natuur. De kust met de White Cliffs is ongeveer 24 km lang en Dover ligt precies in het midden van de kustlijn.

Kleurenpracht krijtrotsen van Engeland

In Frankrijk kun je vanaf de krijtrotsen bij Calais en Cap Blanc-Nez over Het Kanaal naar de White Cliffs aan de kust van Zuid-Engeland kijken. Als je met de veerboot naar Engeland vaart, zijn de krijtrotsen dan ook het eerste wat je ziet. De krijtrotsen bestaan uit verschillende lagen en de kleuren van wit (kalksteen) naar oranjerood (zandsteen) zijn spectaculair. Vooral in de vroege ochtend bij helder weer of bij een ondergaande zon als de zon de rotsen rood kleurt.

Ontstaan

De krijtrotsen maken deel uit van de Britse kust bij het Nauw van Calais en zijn ongeveer 185 miljoen jaar geleden ontstaan door opstapeling van skeletten van kleine zeedieren. In de kalkrotsen zitten fossielen die na een storm op het strand gevonden kunnen worden. Na de ijstijd steeg de zeespiegel en ontstond het Kanaal. Door de invloed van water en wind wordt er steeds een laagje van de rotsen geslepen waardoor ze wit blijven maar Het Kanaal wordt hierdoor wel elk jaar een beetje breder.

Witland

Vanwege de krijtrotsen gaf men in de oudheid aan Engeland de naam Albion wat letterlijk “witland” betekent.  Albion is de oudst bekende naam voor de Britse eilanden of voor Groot-Brittannië. De term slaat echter meestal op Engeland alleen en komt al uit de 6e eeuw voor Christus. Een andere uitleg is het perfide Albion. Van oorsprong een Franse scheldnaam voor Engeland of het Verenigd Koninkrijk. Perfide staat hierin voor iemand die zijn belofte of woord niet houdt en Albion is een oude naam voor Groot-Brittannië.

Wandelen

Het bezoekerscentrum bij Dover is een goed beginpunt voor een wandeling langs de kust. In Dover zijn enkele wandelpaden en er is een rondvaartbootje dat je de rotsen van dichtbij laat zien.  Omdat de mensen de erosie proberen te beperken, worden de “White Cliffs of Dover” door de beschermende maatregelen helaas steeds groener. De mooiste krijtrotsen van Engeland zijn zonder twijfel de Seven Sisters bij het gehucht Birling Gap. Deze rotsen zijn hoger en witter dan die van Dover en in veel films figureren de Seven Sisters als de “White Cliffs”. De krijtrotsen van Engeland zijn ook erg geschikt voor een autovakantie of autorondreis.

Leave a Reply