Mary Shelley

Het Monster van Frankenstein. Een van de bekendste boeken uit het thriller genre is het boek geschreven door Mary Shelley: het monster van Frankenstein. Deze Engelse schrijfster wordt als Mary Shelley geboren op 30 augustus 1797 en ze is de dochter van de filosoof William Godwin en de feministe en schrijfster Mary Wollstonecraft. Als ze 17 jaar is loopt ze van huis weg met de beroemde schrijver en dichter Percy Shelley die toen nog getrouwd was.  Haar vader verbrak alle contact met zijn dochter en herstelde het contact pas weer toen de vrouw van Percy zelfmoord pleegde. Mary werd de tweede vrouw van Percy Bysshe Shelley.

Mary Shelley

De man van Marry Shelley, Percy Shelley, hield regelmatig literaire avonden waarbij schrijvers en dichters, waaronder de prominente dichter Lord Byron, hun werk bespraken. Op dergelijke avonden werden de nieuwste politieke en wetenschappelijke ontwikkelingen besproken. Naar aanleiding van de merkwaardige experimenten van de Italiaanse natuurkundige Giovanni Aldini op stoffelijke overschotten en elektriciteit daagde Lord Byron de 19-jarige Mary uit voor een wedstrijd wie het meest enge griezelverhaal kon schrijven. Hierop schrijft zij in 1818 haar bekendste werk Frankenstein (The Modern Prometheus). Mary Shelley heeft veel andere boeken geschreven maar Frankenstein is haar bekendste boek geworden.

De schepping van het Monster van Frankenstein

Het boek van Mary Shelley vertelt het vertaal over de wetenschapper Victor Frankenstein die na vele experimenten en onderzoeken een monster schept uit dode lichaamsdelen en het met elektriciteit tot leven kan wekken. Hierdoor ontstaat in plaats van een vriend, een gewrocht dat veel groter en sterker is dan hijzelf. Het monster haalt Victor over om een metgezellin voor hem te scheppen. Maar omdat hij bang was dat deze schepping een haatdragend individu zou worden, vermoord hij het wezen. Hierop brengt het monster de verloofde van Frankenstein om het leven. Het monster zit vol met wrok jegens zijn maker Victor Frankenstein, omdat hij nergens gewild is. Iedereen is bang voor het monster. Aan het einde van het boek toont het monster berouw en geeft aan te willen sterven.

FILM

Er zijn talloze films en toneelstukken gemaakt over het boek Frankenstein van Mary Shelley. De eerste Amerikaanse verfilming van Frankenstein dateert uit 1910 onder regie van J. Searle Dawley. In 1931 wordt het boek opnieuw verfilmd onder regie van James Whale.
De film komt niet geheel overeen met het boek maar wordt beschouwd als de beste horrorfilm aller tijden en in 1991 wordt hij opgenomen in het National Film Registry.

BORIS KARLOFF

Het meest bekendste filmmonster met de bouten in zijn nek werd gespeeld door Boris Karloff. Karloff zal het monster nog twee keer spelen in Bride of Frankenstein (1936) en Son of Frankenstein (1939). Met de verfilming uit 1957, the Curse of Frankenstein, brak de hoogtij aan voor de griezelfilm.

Leave a Reply