Muur van Hadrianus

De muur van Hadrianus is nu een toeristische trekpleister maar ooit was dit een uitgebreide verdedigingslinie om het Romeinse rijk te beschermen tegen invallen. De muur van Hadrianus strekte zich uit van de westkust van Engeland (Bowness-on-Solway) naar de oostkust van Engeland (Wallsend). De muur had een lengte van in totaal 117 kilometer. Ongeveer 100 kilometer van de muur van Hardianus is op dit moment nog steeds intact.

MUUR VAN HADRIANUS

De muur van Hadrianus, ook wel Hadrian’s Wall genoemd, werd gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus. De muur werd gebouwd m de grenzen van het gebied Brittania en het Romeinse Rijk te beschermen. De vele invallen van de Picen maakte dat in 122 na Christus werd begonnen met de bouw. De bouw van de muur van Hadrianus heeft vele jaren in beslag genomen. De muur zelf is slechts een onderdeel van een goed bewaakte grens tussen de Romeinse provincie Brittannië en het door ‘barbaarse’ stammen bewoonde noorden. Op vaste afstanden lagen 14 grote en 80 kleinere forten. Om de Romeinse mijl, ongeveer 1500 meter waren forten waar een garnizoen van 500 tot 1000 soldaten waren gestationeerd. Tussen de forten stonden om de 500 meter wachttorens. De forten werden bewaakt door een internationaal Romeins leger. De soldaten kwamen uit alle windstreken van het Romeinse rijk, Duitsland, Spanje, Bataven en ook Friezen.
De muur van Hadrianus heeft 300 jaar als verdedigingsmuur dienst gedaan. In deze tijd ontstonden er dorpjes langs de muur waar soldaten en inwoners zich vestigden. Na het vertrek van de Romeinen uit Brittania verloor de muur zijn functie.

WANDELEN LANGS DE MUUR VAN HADRIANUS

Van een militaire verdedigingslinie is de muur veranderd in een domein voor wandelaars en toeristen. Er loopt een wandelpad langs de Muur van Hadrianus die beide Engelse kusten met elkaar verbindt en de mogelijkheid biedt om in ongeveer 6 tot 7 dagen van kust naar kust te wandelen. Langs de wandelroute liggen prachtige natuurgebieden, zoals het Northumberland National Park en The North Pennines. U treft op deze route naast de prachtige natuur en vergezichten ook historische bezienswaardigheden aan zoals kastelen en ruïnes. De muur staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en in 2003 werd de 135 kilometer lange National Trail, een officiële wandelroute, geopend. Uiteraard hoeft men niet de hele route te wandelen. Er zijn ook kortere routes.  En na een mooie wandeling gaat u ’s avonds lekker eten onder het genot van een pint.
De wandeling langs de Muur van Hadrianus is over het grotendeels onverharde pad goed begaanbaar. Soms loop u over een pad in het gras en soms is het een zandpad. De Hadrian’s Cycle Way is een fietsroute over bestaande wegen waarbij u afwisselend over fietspaden en over landweggetjes rijdt. De route is goed aangegeven door middel van borden. In het zomerseizoen rijdt er zelfs een speciale bus met de toepasselijke naam AD122 langs de belangrijkste bezienswaardigheden in ‘Hadrian’s Wall Country’.
Heeft u nog tips voor een mooie wandel- of fietsvakantie in Groot Brittannië laat het ons weten.

Leave a Reply