Ontdekkingsreiziger John Cabot

De ontdekkingsreiziger John Cabot vertrok in mei 1497 vanuit Bristol op zoek naar een snellere route naar de Aziatische landen. Maar hij kwam aan in Newfoundland, aan de oostkust van Canada. Deze expeditie resulteerde in de Europese ontdekking van Noord-Amerika en was het begin van het grote koloniale rijk dat Engeland in Noord-Amerika zou weten op te bouwen. Uit deze ontdekking komen het tegenwoordige Canada en de Verenigde Staten voort.

LEVEN

De ontdekkingsreiziger John Cabot had een roerig leven. Wanneer John Cabot, zijn echte naam is Giovanni Caboto, wordt geboren is niet duidelijk. Waarschijnlijk is dit rond 1450 geweest in het huidige Italiaanse Genua. Van beroep was hij handelaar. In 1476 kreeg hij het Venetiaans burgerschap wat inhield dat hij al minstens vijftien jaar daar woonde. Hij trouwt in 1474 met de Venetiaanse Mattea en krijgt drie zonen, Ludovico, Sebastiano en Sancio. John Cabot was een koopman. Hij was actief in de handelsvaart in het oostelijke Middellandse Zeegebied en deed diverse Arabische (haven)steden aan, waaronder Mekka. In 1483 verkocht hij een vrouwelijke slaaf op Kreta. Ook was hij vastgoedontwikkelaar in Venetië in de omgeving van Chioggia.ENGELAND
Als koopman en ontdekkingsreiziger had John Cabot had veel ervaring met zeereizen en hij wilde graag de Nieuwe Wereld in. Maar omdat Spanje en Portugal geen interesse in zijn diensten hadden, verhuisde hij rond 1490 hij naar Engeland en vestigde zich in de haven van Bristol. Op 5 maart 1496 nam de koning van Engeland, Hendrik VII, Cabot en zijn drie zonen in dienst. Hij kreeg een koninklijk document dat hen het recht verleende onbekende gebieden te verkennen en exploiteren. Tijdens de zomers van 1496 en 1497 leidde Cabot meerdere expedities vanuit Bristol.

EXPEDITIES

In 1496 ondernam Cabot zijn eerste reis. Door stormachtig weer en te weinig voorraden moest hij onverhoopt terugkeren. Na aankomst in Bristol begon hij meteen met de voorbereidingen voor zijn tweede reis. In mei 1497 ondernam Cabot zijn tweede poging. Met zijn schip de Matthew en twintig bemanningsleden, vertrok hij uit Bristol, op zoek naar een snellere route naar de Aziatische landen.  Zijn reis verliep voorspoedig en na een maand varen kwam er eindelijk land in zicht. De noordkust van Azie moet ontdekkingsreiziger John Cabot gedacht hebben! Maar hij maar was echter aangekomen in Noord-Amerika, in Labrador, Newfoundland of Cape Breton Island. Hij eiste het land direct op voor de Engelse koning. Ontdekkingsreiziger John Cabot verkende de kust en benoemde diverse kenmerken van de regio waaronder Cape Discovery, Eiland St. John, St. George’s Cape, Trinity Islands en Engeland’s Cape. Het land was bebost en vertoonde sporen van menselijke bewoning. Hij maakt melding van de hoeveelheid vis die in de zee zat. Ze haalden manden vol vis uit het water. De terugreis duurde slechts twee weken.

LAATSTE EXPEDITIE

In 1498 verleende Koning Hendrik VII ontdekkingsreiziger John Cabot toestemming om met een vloot van vijf schepen en meer dan 200 bemanningsleden westwaarts te varen. Met als doel Japan te ontdekken. Wat er precies is gebeurd, is en blijft een raadsel. Aangenomen wordt dat de schepen in een zware storm terecht zijn gekomen en op zee ten onder zijn gegaan. Vanaf 1499 werd ontdekkingsreiziger John Cabot als dood gewaand.

Leave a Reply