Openbaar vervoer in Londen

Het openbaar vervoer in Londen is uitstekend geregeld. Dat moet ook wel want de stad is enorm. Londen als metropool beslaat ruim vijftienhonderd kilometer. Daarbij liggen veel Londense bezienswaardigheden door de historische ontwikkeling van de stad soms ver uit elkaar. Daarom is goed openbaar vervoer nodig.

Soorten openbaar vervoer in Londen

  • Bij openbaar vervoer in Londen denk je vrijwel direct aan de metro. Het Londense metronetwerk is het oudste ondergrondse netwerk ter wereld. De eerste metrolijn werd geopend in 1863. Nu bestaat de metro uit 11 verschillende lijnen en vervoerd men gemiddeld drie miljoen reizigers per dag. De Londense metro is een goede, snelle en goedkope manier om je door Londen heen te verplaatsen. Wel merk je dat het metronetwerk aan de top van zijn capaciteit zit doordat sommige delen van het netwerk veroudert zijn. De afgelopen jaren is men begonnen met een upgrade van sommige delen. Dit Tube Upgrade Project moet uiterlijk 2021 afgerond zijn.
  • Rode Dubbeldeks bus: De wereldberoemde bus die je overal in het Londense straatbeeld ziet. De bus is voornamelijk een geschikt vervoersmiddel voor de korte afstanden. Je kunt de bus ook goed gebruiken als er geen ander openbaar alternatief is. Instappen doe je voorin met je Oyster kaart of je koopt een los kaartje.
  • Black cab / Taxi: een andere manier om je door Londen voor te bewegen is doormiddel van de typische zwarte Londense taxi. Taxi’s vind je met name bij de grotere hotels en treinstations. Wil je een taxi op straat aanhouden let dan even op het bordje: for hire. Tarieven kunnen vrij pittig zijn en de chauffeur verwacht ook een fooi van 10%.
  • Trein: Het gebruik van de trein wordt met name gebruikt om van en naar Londen te reizen. Doordat treinen de stad niet doorkruisen en het aantal stations in Londen vrij beperkt is, is het een vrij inefficiënte manier om je binnen Londen te verplaatsen. Enkele grote treinstations zijn: Waterloo, Victoria, Liverpool Street, St. Pancras, King’s Cross.

Video openbaar vervoer in Londen

Zoals je ziet is het openbaar vervoer in Londen zeer goed geregeld. Uiteraard wordt er ook wel eens gestaakt, en dan ligt net als in Nederland ook de stad plat.

Heb je nog tips over het openbaar vervoer in Londen laat het ons even weten.

One Response

  1. Windsor Castle - Engelandinfoblog
    Windsor Castle - Engelandinfoblog 24 oktober 2016 at 09:53 |

    […] u met de trein vanuit Londen naar Windsor gaat komt u aan op het honderd jaar oude station van Windsor. Op het station vindt u […]

Leave a Reply