Rivier De Theems

Al millennia lang is de rivier de Theems, ook wel ’Old Father Thames’ genoemd, de belangrijkste rivier van Engeland. Het was een belangrijke verkeersader voor de import en export van goederen. Op sommige plekken is het nog steeds druk. Vanaf de bron in de Cotswold Hills loopt de rivier 346 kilometer lang naar de Noordzee. Alleen de rivier de Severn is langer. Bij de monding is de Theems ongeveer 8 kilometer breed. In deze waterrijke natuurdelta krioelt het van de vogels en onderwaterflora en -fauna.

Romeinen

Julius Cesar leidde rond 55 voor onze jaartelling de eerste Romeinse invasie van Engeland. De vier daaropvolgende eeuwen gingen de Romeinen steeds meer handel drijven met andere delen van Europa en importeerden ze luxeartikelen uit het Middellandse-Zeegebied.  Ze gebruikten de Theems ook om goederen vanuit het binnenland naar Londen te vervoeren, zodat de stad met haar naar alle kanten uitwaaierende wegennet al gauw een belangrijk handelscentrum werd.

Willem de Veroveraar

Na de val van het Romeinse Rijk verlieten de Romeinse legioenen in 410 Britannia. In Londen nam de handel langs de Theems af. Tot in de elfde eeuw, toen Willem de Veroveraar vanuit Normandië binnenviel. Nadat Willem in 1066 in Westminster was gekroond, bouwde hij binnen de Romeinse stadsmuren de Tower of London zodat men van daar uit het handelscentrum kon beheersen en uitbreiden en tevens toezicht kon houden op de toegang tot de haven. De handel bloeide weer op en het aantal inwoners van Londen steeg tot zo’n 30.000. Willem de Veroveraar bouwde ook een vesting boven op een uitstekende krijtrots zo’n 35 kilometer ten westen van Londen, in wat tegenwoordig bekendstaat als Windsor en biedt een schitterend uitzicht over de Theems.

Wandelen langs rivier De Theems

Eén van de bekendste langeafstandspaden in Engeland is het Thames Path. Als u wilt genieten van een romantische wandeling bij de Theems dan is het stuk in Southwark, tussen London Bridge en de attractie London Eye, een aanrader. Prachtige rivieren brengen vrijwel altijd prachtige steden voort en de Theems is hier geen uitzondering op.  Bij de universiteitsstad Oxford stroomt de Theems ten zuiden van het centrum door de stad. Tussen Oxford en Reading loopt het Thames Path door een prachtig landschap. Een leuke plek aan de rivier is de sluis bij het plaatsje Goring, ongeveer 26 km van Oxford. Tussen Oxford en Reading is de Theems erg mooi. Hier liggen leuke plaatsen aan de Theems zoals Goring & Streatley en Wallingford.

Activiteiten op Rivier De Theems

Een jaarlijks terugkerend evenement op de Theems is de University Boat Race, een competitie tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge. Langs de oevers van de Theems tussen Putney en Mortlake verzamelt zich veel publiek dat de rivaliserende teams van elk acht roeiers aanmoedigt, die binnen twintig minuten een afstand afleggen van nog geen zeven kilometer. De eerste race werd in 1829 gehouden in Henley, iets verder stroomopwaarts.

Er zijn veel rederijen met rondvaartboten die vertrekken vanaf de aanlegsteigers in het centrum van Londen. De boten varen het hele jaar door. Een aanrader is om een Night Cruise te maken. De vele bezienswaardigheden van Londen zijn dan mooi uitgelicht. Langs de rivier de Theems in Londen staan veel restaurants en pubs. Hier kunt u uitgaan en in de avond sfeervolle historische pubs en terrasjes bezoeken.

Ook interessant:

Leave a Reply