Schotse whiskygebieden

Nu ben ik helemaal geen fan van sterke drank, maar enkele jaren geleden hebben wij door Schotland gereisd en ben ik me gaan verdiepen in Schotse whisky en de Schotse whiskygebieden. Drinken doe ik het nog steeds niet, maar ik blijf het een mooi product vinden dat wordt gemaakt in een fantastische omgeving.

Levenswater

Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterke drank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten. De naam betekent “levenswater”. Naast blended whisky’s heb je single malt whisky’s. Dit zijn whisky’s afkomstig uit één distilleerderij. Deze whisky’s hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak. Single malt ontleent zijn smaak al generaties lang aan de natuurlijke eigenschappen van het Schotse landschap. En dat proef je, blijkbaar, in elke slok.

Mooiste Schotse whiskygebieden

Bekijk de indrukwekkende natuur die aan de smaak van Schotse whisky ten grondslag ligt in de volgende Schotse whiskygebieden.

Speyside

De helft van de whiskydistilleerderijen van Schotland bevindt zich in het adembenemend mooie gebied Speyside. Speyside maakt deel uit van het gebied in de Highlands dat als Moray Speyside bekend staat, een kustgebied met lange zandstranden, beschutte baaien, spectaculaire kliffen en lieflijke vissersdorpjes. Verken de kustlijn en geniet van spectaculair uitzicht op Portknockie, waar je de dramatische rotsboog in zee kunt bewonderen die de Bow Fiddle Rock wordt genoemd.

De Highlands

Het Highlands-gebied het grootste Schotse whiskygebied. Helder bronwater, met heide bedekte heuvels en afwisselende weersomstandigheden produceren samen de single malts met hun karakteristieke robuuste en volle smaak. Soms hebben ze een rokerige turfsmaak, soms de zilte smaak van de zee, soms zijn ze fris en licht, zoals Glengoyne. De distilleerderijen van whiskygebied de Highlands liggen wijd en zijd verspreid, vaak op de mooiste plekjes.

De Lowlands

De distilleerderijen in het Lowlands-gebied zijn vaak pittoresk gelegen in het sappige, glooiende landschap van Zuid-Schotland. Deze distilleerderijen staan bekend om single malts met een heerlijk lichte, grassige frisheid. De Lowlands, een van de Schotse whiskygebieden, omvat zowel Glasgow als Edinburgh, en een groot aantal van de distilleerderijen, zoals Glenkinchie in East Lothian, bevindt zich dichtbij gerstgebieden.

Islay

Het pittoreske Isle of Islay is slechts 40 km lang, maar bezit acht actieve distilleerderijen. Het aloude proces, waarbij de gerst in een op turf gestookte eest wordt gemouten, geeft de plaatselijke whisky’s een stevige, rokerige smaak. Islay malt whisky’s, zoals Lagavulin, worden vaak als de meest complexe en veelgelaagde Schotse whisky’s beschreven. In het binnenland wordt Islay gekenmerkt door een vruchtbaar landschap en sappige veengebieden waar turf wordt gestoken.

Campbeltown

Campbeltown ligt aan de westkust van Schotland en was ooit een groot whiskycentrum met meer dan 30 producenten. Nu er nog maar drie actieve distilleerderijen zijn overgebleven, is dit het kleinste whiskygebied in Schotland. In de Springbank Distilleerderij kun je het whisky-erfgoed van het gebied ontdekken en de bijzondere smaken van de single malts proeven.

 

Weet jij nog een mooi plekje in een van de Schotse whiskygebieden dat ik moet bezoeken? Ik hoor graag van je.

One Response

  1. AvS
    AvS 14 maart 2016 at 10:22 | | Reply

    Moet als ik deze blog lees gelijk denken aan de aflevering van 3 Op Reis in Japan. Daar blijken nog meer soorten whisky gemaakt te worden dan in Schotland en die tot de dag van vandaag worden geperfectioneerd.
    Zie aflevering:

Leave a Reply