Stonehenge

Wie aan Engeland denkt, denkt toch vaak ook aan Stonehenge. Stonehenge bestaat uit een aantal stenen die in een cirkel van 35 meter zijn opgesteld en waarvan de functie nog steeds niet bekend is. Je vindt Stonehenge in het kleine Britse dorpje Amesbury in het zuiden van Groot-Brittannië in het graafschap Wiltshire.  Stonehenge is in 1986 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De recentste datering voor de bouw van Stonehenge is bepaald op 2300 voor Christus, 300 jaar later dan tot dan toe werd aangenomen.

Mysteries van Stonehenge

Stonehenge omringd zich met talloze mysteries. Zo is het allereerst nog niet duidelijk wat de precieze functie van de stenen cirkel is geweest. Ook vraagt men zich af hoe men het voor elkaar kreeg deze gigantische stenen zonder moderne hulpmiddelen op hun plaats te krijgen en waar deze stenen vandaan zijn gehaald. Er is heel weinig bekend van Stonehenge. Zo is ook niet bekend wie dit monument heeft gebouwd. Het Stonehenge-complex werd gebouwd in verschillende fases die samen minstens 3000 jaar overspannen. Er zijn bewijzen voor activiteiten voor en na de eigenlijke bouwfases, waardoor de tijdspanne van “gebruik” van het monument kan geraamd worden op 6500 jaar.

Begraafplaats?

Wel heeft men enig idee waarom Stonehenge gebouwd is. Stonehenge is namelijk zo gebouwd dat de zon op de langste dag (21 juni) en op de kortste dag (21 december) precies tussen de twee grootste stenen doorschijnt. Archeologen hebben door koolstofdatering van gecremeerde menselijke resten, gevonden op Stonehenge, kunnen aantonen dat het monument als een begraafplaats gebruikt werd De deskundigen nemen aan dat de menselijke resten de graven zijn van natuurlijk gestorven leden van één elitefamilie en haar nakomelingen, waarschijnlijk een dynastie van heersers. Toch zijn er in 2008 ook veel skeletten gevonden met lichamelijke aandoeningen waarvan niet alle uit de nabije omgeving afkomstig waren, dus misschien heeft het ook gediend als een plek waar zieke mensen bijeenkwamen in de hoop op genezing.

Van afstand

Wat Stonehenge zo bijzonder maakt, is dat er meer ijver en inspanning voor is gebruikt dan voor welk bouwwerk dan ook. Omdat er best nog stenen kunnen omvallen, kun je Stonehenge alleen van een afstandje bekijken. Veel mensen klagen dan ook dat het veel kleiner lijkt dan verwacht. Het aantal toeristen dat deze plek bezoekt, neemt dat ook gestaag af. Maar hoe dan ook, het blijft een bijzonder bouwwerk met vele mysteries. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de functie en geschiedenis van Stonehenge. Het is dus te verwachten, dat er op termijn nieuwe onderzoeksresultaten komen.

 

Ben jij ooit bij Stonehenge geweest of weet jij iets bijzonders over deze plek, dan hoor ik dat graag van je!

2 Responses

  1. LMC van Beusecom
    LMC van Beusecom 23 maart 2016 at 19:41 | | Reply

    Ik ben er 3 jaar geleden geweest en ook ik had er meer van verwacht.

  2. Menhirs van Carnac - Frankrijkinfoblog.nl

    […] duizenden toeristen bezoeken jaarlijks dit fenomeen dat te vergelijken is met Stonehenge in Engeland. Je kunt er met de auto langsrijden, maar er rijdt ook een treintje waar u kunt […]

Leave a Reply