The Beatles

Vier jongens uit de Engelse stad Liverpool die beschouwd wordt als een van de meest invloedrijke bands uit de geschiedenis van de popmuziek; kortom The Beatles.

Hysterie rondom The Beatles The Beatles

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr wisten al snel na hun doorbraak in het begin van de jaren 60 een complete hysterie los te maken onder met name jonge meiden. De Beatlemania heeft na hun stoppen in de jaren zeventig nog lang doorgewerkt. Ook in Nederland was The Beatles mateloos populair. De band heeft in Nederland 22 nummer 1-hits gehad en de groep heeft twee keer in Nederland opgetreden voor een uitgelaten publiek.

The BeatlesPrijzen en awards

The Beatles is de bestverkopende band in de geschiedenis. Precieze aantallen zijn niet bekend, maar het zal rond de 600 miljoen platen wereldwijd liggen. Daarnaast heeft de band vele prijzen gewonnen waaronder tien Grammy Awards, een Oscar voor beste originele muziek en vijftien Ivor Novello Awards. En nog leeft hun nalatenschap voort, want de band staat in de top 100 van meest invloedrijke personen van de twintigste eeuw. Toch apart voor een groep die feitelijk maar acht jaar platensucces heeft gehad.

Begin van einde

Het begin van het einde van The Beatles begon met het overlijden van de manager Brian Epstein in 1967. Na zijn overlijden heeft Paul McCartney zich opgeworpen als leider van de groep. Dit terwijl John Lennon de oprichter van de groep is. Er kwamen dan ook wat kleerscheurtjes in de prettige en succesvolle samenwerking van de vier mannen en langzaamaan brokkelde de band verder af. De laatste succesvolle elpee Abbey Road is van 1969, daarna zijn de mannen niet meer samen gezien. In de jaren zeventig is nog een aantal keren geprobeerd de groep weer bij elkaar te brengen, maar helaas is dit niet gelukt. McCartney ging solo verder. Toen John Lennon in 1980 werd vermoord, was The Beatle-tijd echt voorbij.

Beatles-museum The Beatles

Als je een Beatles-museum wilt bezoeken, denk je al snel dat je in Engeland / Liverpool moet zijn. Nu heeft Nederland echter al vanaf 1981 zijn eigen Beatles-museum in Alkmaar. In dit museum vindt u allerlei spullen die te maken hebben met het leven van de popgroep en de tien jaar dat zij actief zijn geweest in de muziekindustrie. Meer weten over dit museum? Klik hier. Maar natuurlijk kunt u ook in Liverpool een museum over The Beatles bezoeken; The Beatles Story.

Leave a Reply