Tips woning kopen in Engeland

Inmiddels ben ik al enkele jaren verknocht aan Engeland en brengen wij met grote regelmaat onze vakantiedagen door in dit land. Nu zijn we aan het bekijken of het misschien aantrekkelijk is om een tweede woning te kopen in Engeland. Als je een tweede woning in het buitenland wilt aanschaffen stuit je op tal van lokale aspecten op het gebied van wetten en andere juridische regelgevingen. Maar ook de gebruiken en het type recreatiewoningen spelen een belangrijke rol. Maar wat een berg informatie kom ik op internet tegen als ik hierover informatie probeer in te winnen. Probeer in deze blog ‘Tips woning kopen in Engeland’ voor jullie een en ander kort en bondig op een rijtje te zetten.

Tips woning kopen in Engeland

1: Koop woning in laagseizoen

In de maanden dat er minder toeristen naar een bepaald land komen maakt het dat u over het algemeen dan beter zaken kunt doen. De verkoopprijzen zijn dan over het algemeen iets lager dan tijdens het hoogseizoen. Doordat de huizenmarkt in het laagseizoen stagneert en de makelaars het een stuk rustig hebben zullen ze er veel belang bij hebben in deze maanden toch wat vakantiehuizen aan buitenlanders te verkopen. Dus als u zelf de keus voor een bepaald land heeft gemaakt dan is zeker de moeite waar om in het laagseizoen een af te reizen naar het land van voorkeur en hier een gerichte zoektocht naar uw tweede huis te starten.

2: Bereikbaarheid vakantiewoning

Veel mensen die overwegen een vakantiehuis te kopen in Engeland onderschatten nogal eens de bereikbaarheid van hun tweede huis vanuit het eigen land. En niet alleen dat gegeven moet u onder de loep nemen, ook de reiskosten zijn belangrijk, tenminste als u overweegt meerdere malen per jaar een vakantie door te brengen in uw eigen huisje. Bekijk dus goed welke vormen van vervoer er mogelijk zijn en wat de totale kosten ongeveer zijn van de heen- en terugreis. Het reizen naar uw 2e huis in het buitenland moet het gehele jaar door goed te doen zijn en de reiskosten moeten beheersbaar blijven.

3: Kennis van zaken 

Een woning kopen in het buitenland is iets geheel anders dan de aanschaf van recreatief onroerend goed in eigen land. Het koopproces is per land verschillend en het is dan ook zeer verstandig om een persoon in te huren die de lokale vastgoedmarkt zeer goed kent en bovendien op de hoogte is met alle bijkomende juridische zaken. Over het algemeen is het inhuren van een makelaar de meest logische keuze. Zonder aankoopmakelaar loop je het risico dat iemand je makkelijk een “kat in de zak” kan verkopen door jouw onwetendheid van de Engelse markt. Doe wel wat vooronderzoek naar de aankoopmakelaar. Ga bij voorkeur voor een makelaarskantoor welke al langere tijd werkzaam is in de regio.

Heeft u liever een Nederlandse makelaar? Dit is mogelijk in Engeland. Het grote voordeel van het hebben van een Nederlandse makelaar is dat indien nodig hij ingewikkelde zaken ook in het Nederlands uit kan leggen en hij op de hoogte is van cultuurverschillen tussen Engeland en Nederland. Het voordeel daarvan is dat een Nederlandse makelaar je eerder wijst en beter helpt met cultuurverschillen, simpelweg omdat een Engelse makelaar hier niet van op de hoogte is.

4: Erfpacht of koop

Een van de belangrijkste tips woning kopen in Engeland is dat je bij Engelse huizen goed moet opletten of het erfpacht is of te koop. Bij erfpacht wordt het huis van jou, maar de grond erom heen niet. Soms kan de pacht wel jaren duren. Je betaalt jaarlijks een klein bedrag aan de pachter. Wanneer de pacht voorbij is, wordt ook de grond van uzelf. Daarvoor kan dus niet zomaar iets op de grond verbouwen.

5: Bouwkundige inspectie

Als u een woning in Engeland op het oog hebt dan is het verstandig om meer te weten te komen van de bouwkundige staat van wat wellicht u toekomstige vakantiehuis kan gaan worden. Het maakt hierbij niet uit of het om een appartement gaat of een luxe vakantievilla. Het is van belang dat u weet hoe de kwaliteit van het bouwwerk is en wat voor materialen erin de woning zijn verwerkt. Deze inspectie kan u doen besluiten geen bod te doen op het huis of uw extra informatie te verwerken in het openingsbod. Leg dan wel duidelijk aan de makelaar uit waarom u onder de vraagprijs biedt.

6: Bouwval gekocht, wie doet de renovatie

Veel mensen overwegen voor relatief weinig geld een klusproject als toekomstige tweede woning aan te kopen. Probleem is dat veel kopers dit onderschatten en denken dat het opknappen van een huisje in het buitenland een fluitje van een cent is. Als u ook overweegt een “opknappertje” te kopen, dan is het verstandig om eerst goed in kaart te brengen wat de geraamde kosten van de renovatie zijn. Daarnaast moet u even goed opletten of u wel mag verbouwen. Sommige huizen in Engeland staan in beschermd gebied of zijn monumentale panden. Dan mag er niet altijd verbouwd worden.

Wellicht bent u zelf heel handig maar bedenk dan wel dat in het opknappen of gehele renovatie van een vakantiewoning veel tijd gaat zitten. Als u zelf niet handig bent of weinig tijd heeft, dan is het verstandig om met een bouwbedrijf in zee te gaan. Uw kennis van de Engelse taal moet dan wel op niveau zijn, want tijdens een bouwproces komen veel technische termen voorbij en het is belangrijk om geen ruis op de lijn te hebben. Is uw kennis van de Engelse taal niet op niveau, dan is het aan te raden om een op maat gemaakte taalcursus Engels te volgen. Of wellicht is er een Nederlander te vinden die al jaren in Engeland woont of daar een tweede woning heeft en voor u kan optreden als bemiddelaar en vertrouwenspersoon.

7: Onderhandelen

Het is in Engeland niet ongewoon om te onderhandelen over de prijs. Veel huizen worden uiteindelijk voor minder verkocht dan de originele vraagprijs. Gemiddeld wordt er uiteindelijk 5% minder betaald dan de originele vraagprijs. Wees dus niet bang om te onderhandelen over de prijs. Bereken een prijs die ongeveer hetzelfde is als andere huizen eromheen. Kijk ook hoe lang de huizen al te koop staan. Een woning die al lang te koop staat, zal sneller een bod accepteren. Spreek met jezelf af wat het maximum is wat je voor het huis wil betalen. Wanneer je een lager bod wil uitbrengen, kan je de verkoper op negatieve punten wijzen van het huis, bijvoorbeeld dat er nog veel geklust moet worden. Zo kan je eventueel een korting krijgen. Een bod wordt in Engeland schriftelijk gedaan.

8: Weet wat u koopt

Als u een tweede woning in Engeland koopt dan is het belangrijk te weten wat u precies heeft gekocht. Als u bijvoorbeeld een fraaie cottage met een groot perceel wilt aankopen dan is het verstandig om precies te weten hoeveel grond erbij de woning hoort en wat de bestemming hiervan is. Laat dit zwart op wit vastleggen in het koopcontract. Als u bijvoorbeeld een appartement in Londen wilt kopen dan heeft u natuurlijk geen probleem met de bouwgrond. Maar hier zijn andere zaken weer belangrijk. Goed te weten is bijvoorbeeld wat de vaste kosten zijn (V.V.E, belastingen, servicekosten, etc.).

9: Nutsvoorzieningen

Nog een laatste in het rijtje tips woning kopen in Engeland en deze klink ons wat vreemd in de oren, maar toch is het dat niet. Als je besluit een tweede woning aan te kopen en gaat voor een fraai buitenhuis midden in de natuur dan kan het zo maar zijn dat er hier geen nutsvoorzieningen zijn. Hoewel de verkopende partij dit wel dient mede te delen, is het zeker verstandig hier specifiek naar te vragen. U zult niet de eerste huizenkoper in het buitenland zijn die hier hardleers achterkomt. Als er nu geen stromend water en elektriciteit is te vinden dan is het verstandig om hier een offerte voor op te vragen. Per land kan dit erg verschillen en het heeft natuurlijk ook weer te maken met de exacte ligging van het 2e huis welke u op het oog heeft.

 

Heeft u ook nog enkele tips woning kopen in Engeland? Ik hoor ze graag van u!

One Response

  1. Wonen en werken in Engeland - Engelandinfoblog

    […] onze eerder verschenen blog Tips woning kopen in Engeland voor meer informatie over dit […]

Leave a Reply