Tower of London

Aan de oever van de rivier de Theems staat de imposante Tower of London. Als je in Londen bent, mag je eigenlijk een bezoek aan de Tower niet overslaan. De wanden van deze UNESCO Werelderfgoed locatie bevatten bijna 1000 jaar geschiedenis en eeuwenoude mythen en tradities.

De Tower

De Tower of London, ook wel de Tower genoemd, is een gebouwencomplex en ligt aan de rivier de Theems. Het is een van de oudste gebouwen in Londen. In opdracht van Willem de Veroveraar, Willem I, is het in 1087 gebouwd ter bescherming tegen de Noormannen en aanvallen van binnen en buiten. Koning Richard Leeuwenhart liet de slotgracht gaven die werd gevuld met water uit de Theems. Door de extra verdedigingsmuren ontstond een uitgebreid gebouwencomplex.

Gevangenis Tower of London

Onder Jacobus I (1566-1625) is de Tower als laatst in gebruik geweest als paleis. De Tower of Londen is vooral de geschiedenis ingegaan als gevangenis voor de hogere adel. Onder het bewind van haar zuster Maria Tudor heeft koningin Elizabeth lange tijd opgesloten gezeten in de Tower.  Zelfs Rudolf Hess heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog hier gevangen gezeten.

Executies

De Tower of London is vooral bekend als executieplaats van hooggeplaatste personen. Van gewone misdadigers werd de doodstraf in het openbaar voltrokken. Vaak werden ze opgehangen. Voor gevangenen waarvoor een publieke executie gevaarlijk was, werd de doodstraf voltrokken in de Tower. Edelen (vooral vrouwen) werden soms binnen het complex onthoofd op Tower Green en vervolgens begraven in de koninklijke kapel ‘St. Peter ad Vincula’ (Latijn voor “in ketenen”).

Museum

De Tower of London heeft diverse functies gehad o.a. een paleis, een fort en een gevangenis. Vandaag de dag is de Tower of London een museum en vooral bekend vanwege de kroonjuwelen van het Britse Koningshuis. Ook kunt u in de geheel gereconstrueerde kamers wapens en harnassen bezichtigen of de torens waar de hoge edelen gevangen hebben gezeten. Een aanrader is de rondleiding van de beroemde Beefeaters en live nabootsingen van historische momenten. Het is ook leuk om de Yeoman Warder toer te volgen. De bewakers van de Tower of London vertellen hier de meest spannende verhalen over de interessante geschiedenis van het kasteel.

Toegang tot de Tower of London is in tegenstelling tot de meeste musea in Londen niet gratis. De prijs is ongeveer € 30 per persoon, maar een bezoek is zeker de moeite waard.

One Response

  1. Rivier De Theems - Engelandinfoblog

    […] Nadat Willem in 1066 in Westminster was gekroond, bouwde hij binnen de Romeinse stadsmuren de Tower of London zodat men van daar uit het handelscentrum kon beheersen en uitbreiden en tevens toezicht kon houden […]

Leave a Reply