Universiteitsstad Oxford

Universiteitsstad Oxford ligt op anderhalf uur rijden van Londen en kan daarom prima gecombineerd worden met een weekendje weg in Londen. Oxford is een oude, historische stad en alle attracties zijn gemakkelijk per voet te bereiken. Oxford bestaat uit middeleeuwse kerken, bibliotheken en colleges. Een prachtige plek die de schrijvers van onder meer Inspector Morse en Harry Potter inspireerde.

Universiteitsstad Oxford

De oudste universiteit van Engeland is de universiteit van Oxford en de colleges zijn zelfstandige onderdelen van de universiteit. Veel colleges zijn gevestigd in de eeuwenoude gebouwen. De colleges zijn open voor publiek en alhoewel enkele colleges gratis zijn, zijn de meeste colleges uitsluitend tegen betaling toegankelijk. Tradities zijn hier steeds erg belangrijk; als de studenten in de eetzaal van hun college eten, zijn ze verplicht een zwarte cape, de gown, te dragen. En het gras is er heiliger dan het tennisgras in Wimbledon. Als je een stap op het gras zet, heb je meteen een boete van 100 pond aan je broek. In Oxford wil men uitsluitend de allerbeste studenten. Oxford leverde onder andere 26 eerste ministers, en 46 Nobelprijswinnaars op.

Harry Potter

Veel opnames voor de The Philosopher’s Stone zijn in Oxford gemaakt. Er zijn opnames gemaakt in de Divinity Hall en Duke Humphries Library van de Bodleian Library. Tevens zijn opnames gemaakt in New College. Het mooiste college van Oxford is Christ Church. De trappen en eetzaal doen dienst als decor in de Harry Potter-verfilmingen. Er zijn speciale Harry Potter rondleidingen en bus tours.

Covered marked

Midden in universiteitsstad Oxford vindt u de overdekte markt Covered Marked met een scala aan kleuren en geuren.  Aan  de buitenkant kunt u niet zien dat er achter dit gebouw een prachtige historische markt schuil gaat. Het gebouw dateert uit 1774. De overdekte markt is de thuisbasis van meer dan 40 handelen die een grote verscheidenheid aan producten verkopen zoals vers fruit en groeten, brood en gebak, vlees en vis maar ook schoenen, horloges, handgemaakte hoedjes en sierraden. Dus voor elk wat wils.  De overdekte markt is open voor het publiek van 8:00-17:30 op maandag tot zaterdag en op zondag van 10:00-16:00.

Biertje?

Al eeuwen populair bij studenten en toeristen is de historisch pub Turf Tarvern om een lekker Engels biertje te drinken. De pub ligt achter de gebouwen van New College. Al in 1381 stond op deze plek een brouwerij met pub en een waar rovershol waar werd gevochten met zwaarden en messen. U kunt hier goed en goedkoop eten. Voor minder dan 15 euro heeft u hier al een maaltijd.

De route naar de pub is zeker de moeite waard. De mooiste route loopt via Readcliff Square en New College Lane, het universiteitsterrein in het centrum van Oxford.

Shoppen in Oxford

De belangrijkste winkelstraten van Oxford zijn Queen Street, Cornmarket Street, “the High” en Magdalen Street. High Street, in Oxford “the High” genoemd, ligt in het centrum van Oxford en er staan , waar veel kleine winkels zijn, gericht op de universiteit en op de toeristen. De traditionele kleding van de universiteit vindt u hier ook namelijk in de winkel van Shephard & Woodward. In Turl Street, een zijstraat van High Street vindt u veel traditionele winkels.  Queensstreet is een winkelstraat in het centrum van Oxford. Hier stoppen veel bussen en is het er een drukte van jewelste omdat alle attracties van Oxford hier vlakbij zijn.

 

Kortom: Oxford is een stad met veel historie en vermaak. Dus bént u in Londen en heeft u tijd: ga dan zeker een dagje naar Oxford. Een prima uitvalbasis.

Leave a Reply