Wat is darten?

Darten is van oudsher een Engelse sport. Het zal je dan ook niet verbazen dat de beste darters voornamelijk van Engelse bodem komen. De bekendste darter is naar alle waarschijnlijkheid Phil Taylor. Deze darter heeft inmiddels zo veel winsten op zijn naam staan, dat hij wereldwijd de dart ranglijsten aanvoert. Maar ook Nederland kent inmiddels een aantal darters die naam en faam hebben opgebouwd, zoals Michael van Gerwen. In deze blog meer informatie over Wat is darten?

Wat is darten?

Darts of darten is een sport die gespeeld wordt met drie darts (pijltjes) en een dartbord. Het spel werd vanouds voornamelijk in Engelse pubs gespeeld, maar sinds de successen van Raymond van Barneveld is het darten ook in Nederland populairder geworden. De huidige populariteit van het Darts spel is mede te danken aan een rechtelijke uitspraak in 1908 in Leeds. De rechter moest zich buigen over de vraag of darts een kansspel was of een sport. De uitspraak dat het een sport is maakte sponsoring en gokken mogelijk.

Een van de bekendste darttoernooien is het World Professional Darts Championship dat jaarlijks op de Lakeside Country Club in het Engelse Frimley Green wordt gespeeld en wordt georganiseerd door de World Darts Federation (WDF).

Sinds 1992 bestaat er een tweede internationale dartbond de Professional Darts Corporation (PDC). Een van de voornaamste darters van deze bond is Phil Taylor. Roland Scholten, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Vincent van der Voort, staan allen ook ingeschreven bij deze bond. Het PDC World Darts Championship wordt tegenwoordig als het meest prestigieuze toernooi gezien met de grootste prijzenpot. Er valt immers aardig wat te winnen met het gooien van pijltjes…

Het dartbord en de pijltjes

Om de vraag ‘Wat is darten?’ te beantwoorden moet je ook weten wat je nodig heb voor deze sport. Bij darten heb je een dartbord en darts nodig. Het dartbord bestaat uit een ronde vezelplaat van 18 millimeter dik, waarop sisalvezelborsteltjes onder grote druk gelijmd en geperst worden. Het bord heeft een vakindeling door middel van verschillende kleuren. Op dit bord wordt een metalen web bevestigd dat diezelfde vakindeling heeft. Dit web moet ervoor zorgen dat het altijd duidelijk is in welk vak een dart is gegooid. Op de buitenzijde wordt een metalen ring met de nummering aangebracht.

De darts zijn de pijltjes waarmee op het dartbord gegooid wordt. Een setje darts bestaat uit drie pijlen, en elke pijl bestaat uit vier onderdelen: de flight, de shaft, de barrel en de punt.

Nummering

De nummering, die aan de buitenzijde van het dartbord rondom het scorende gedeelte te zien is, lijkt willekeurig te zijn aangebracht, maar is met opzet zo gedaan. In 1896 ontwierp Brian Gamlin, een toen 44-jarige timmerman uit Bury Lancashire, de nummering van het dartbord, zoals die nu nog bekend is. Gamlin overleed in 1903 net voor hij hierop patent kon leggen. Als Gamlin de nummers in telvolgorde had geplaatst, dan zou er veel minder nagedacht hoeven te worden. Omdat de nummering zo door elkaar loopt, speelt geluk een veel minder belangrijke rol. De nummering is nu zo geplaatst dat naast ieder hoog getal twee lage getallen zitten; 20, 1 en 5; 19, 7 en 3; 18, 1 en 4; 17, 2 en 3. Het gebruik van deze nummering zorgt ervoor dat niet de speler met het meeste geluk wint, maar de speler die de techniek het best beheerst.

Puntentelling

Het dartbord is verdeeld in ringen en sectoren. De getallen langs de rand geven het aantal punten aan voor een pijltje in de desbetreffende sector. Deze sectoren zijn onderverdeeld in nog een aantal kleinere vakken.

  • In het midden is de double bull of bull’s eye (rood), 50 punten
  • Daaromheen de single bull (groen), 25 punten.
  • Daaromheen een brede ring, het bed (zwart en wit), waarvoor het aantal punten geldt dat op de rand van het bord staat.
  • Daaromheen een smalle ring, de triple (of treble) ring (rood en groen). Deze levert drie maal het puntenaantal op.
  • Daaromheen weer een bed (aantal punten dat op de rand van het bord staat).
  • Daaromheen de double ring (rood en groen) met twee keer het aantal punten dat bij het betreffende vak staat.

Een dart in de buitenste zwarte rand (waar de cijfers staan) of naast het bord levert geen punten op.

Spelregels

Bij darten start iedere speler met 501 punten. De punten moet je wegspelen door om de beurt drie pijltjes te gooien. Hiermee moet je precies op 0 uitkomen. De laatste pijl moet altijd een dubbel zijn (buitenste ring of de Bull’s eye). Diegene die als eerste op 0 uitkomt wint de leg. Degene die als eerste drie legs wint heeft gewonnen.

De vraag: ‘Wat is darten?’, is nu toch wel beantwoord hopen we. Darten is inmiddels een populaire sport waar veel geld in omgaat, ook wat betreft sponsoring. Maar ook recreatief wordt het spelletje steeds vaker gespeeld en hebben vele mensen thuis een dartbord hangen. Wil je meer weten over typische Engelse sporten lees dan onze blog.

Leave a Reply