Wat is een magische rotonde?

De magische rotonde in Swindon is de moeilijkste rotonde ter wereld. Dit stadje ligt in het  pittoreske landschap van Engeland, zo’n 140 km ten westen van Londen gelegen aan de snelweg M4 tussen Londen en Bristol. Toch is dit stadje wereldwijd bekend door deze moeilijk rotonde. Maar wat is een magische rotonde?

Vol met rotondes

Het stadje Swindon in Engeland ligt sowieso al vol met rotondes, maar er is er eentje die er uit springt, de “Magic Roundabout”. Deze rotonde is aangelegd in 1972 en ligt vlak bij de County Ground, het stadion van Swindon Town F.C.. De officiële naam was The County Ground Roundabout, maar niemand gebruikte deze officiële naam. De officiële naam is in de late jaren 1990 dan ook veranderd in Magic Roundabout. Waarom is de rotonde zo ‘magisch’? Nou, het ding bestaat op zichzelf weer uit vijf satellietrotondes! Probeer daar maar eens zonder magie ongedeerd weer af te komen.

Wat is een magische rotonde? 

Een magische rotonde (Engels: Magic Roundabout) is een rotonde ontwikkeld door het Britse Transport Research Laboratory om de problemen van opstopping bij rotondes met veel zijwegen te ondervangen. De naam is afgeleid van een bekend Brits kinderprogramma, The Magic Roundabout.

De rotonde bestaat uit een grote rotonde met bij de zijstraten een mini-rotonde. Om elke mini-rotonde gaat het verkeer met de klok mee, zoals gebruikelijk in Groot-Brittannië. Om de grote rotonde mag je zowel met de klok mee als tegen de klok in rijden om naar de volgende minirotonde te komen. Het knooppunt is ook op te vatten als een ringvormige weg met tweerichtingsverkeer, en een gewone rotonde bij elke zijweg. Het idee van de magic roundabout is dat de bestuurders de kortste weg kiezen, en dus afhankelijk van hun bestemming links- dan wel rechtsom rijden.

Filmpje over de magische rotonde

Rijtestje doen? Ga dan naar Swindon toe! Ben jij ook een keer een uitdagende verkeerssituatie tegengekomen in Engeland? Hoor graag van je!

Leave a Reply