Wat te doen in Belfast

Ga je op vakantie naar Noord Ierland dan is een bezoek aan Belfast een must. Maar wat te doen in Belfast, de hoofdstad van Noord Ierland? Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland en heeft ongeveer 300 duizend inwoners. Het is de grootste stad van Noord-Ierland. Het is een levendige en bruisende stat met vele leuke musea, pubs en restaurantjes. Belfast ook wel de stad van de Titanic.

GESCHIEDENIS VAN BELFAST

De stad Belfast heeft een bijzondere historie. Verdeeldheid staat nog steeds aan de basis van de huidige Noord-Ierse samenleving. Jaarlijks trekken duizenden marsen door Noor-Ierland van zowel protestanten als katholieken.  De Oranjemars op 12 juli, The Twelfth, vormt het hoogtepunt en herdenkt de Slag aan de Boyne waar in 1690 de Nederlandse en vooral protestante koning-stadhouder Willem III zijn katholieke schoonvader James II versloeg. De protestanten waren Engels- en koningsgezind en stonden lijnrecht tegenover de katholieken die Iers- en republiekgezind waren. Het protestantse volksdeel ziet de marsen als een viering van het geloof, het erfgoed en de unie met Groot-Brittannië, maar ze zijn een door in het oog van de veelal republikeinse katholieken. Die ervaren The Twelfth als provocatief en niet zelden eindigt de dag dan ook met rellen en gewelddadigheden. De muurschilderingen van Belfast verbeelden deze strijd op groot formaat.

Wat te doen in Belfast

De stad Belfast heeft een hele lijst aan bijzondere bezienswaardigheden. Er is voor iedereen wat te doen in Belfast.

MURALS

De Muren van Belfast, oftewel “murals” zijn indrukwekkende muurschilderingen die belangrijke gebeurtenissen uit de Ierse geschieden als onderwerp hebben. Ze hebben veelal een politieke betekenis. De grote muurschilderingen zijn op vele huizen aangebracht. Een zogenaamde Black Taxi rijdt je langs vele muurschilderingen en de taxichauffeurs kunnen je er veel over vertellen. In de protestantse wijk is er aan Shankill Road één van de bekendste muurschilderingen te zien. De muur belichaamt de verdeeldheid tussen protestanten en katholieken die in heel Noord-Ierland is geworteld.

TITANIC MUSEUM

Het leukste museum in Belfast is het Titanic Museum. De stad is de plek waar het gigantische schip is gebouwd. De informatie wordt op een zeer boeiende en interactieve manier gebracht waardoor je het idee krijgt dat je zelf op de Titanic hebt meegereisd. Je kan bij ruimtes van het schip naar binnen kijken, je ziet spullen van passagiers, maar je hoort ook stemmen van mensen die het zinken overleefd hebben en op het eind zie je ook hoe het schip onderwater werd onderzocht.

ST ANNE’S CATHEDRAL (BELFAST CATHEDRAL)

Met de bouw van deze kathedraal werd begonnen in 1899 op de fundamenten van een oudere kerk. De kathedraal is vooral bijzonder om te zien door de grote gigantische punt die op het dak staat. De kathedraal heeft prachtig gebrandschilderde ramen en glasmozaïeken. Prachtig onderhouden, en een heerlijke plek om even bij te komen uit de stadsdrukte en om traditioneel een kaarsje op te steken. De kathedraal ligt in het Cathedral Quarter waar u veel restaurants, pubs en podia met livemuziek aantreft.

ST GEORGE’S MARKET

De St George Market is een overdekte markt in een statig gebouw waar op meer dan 150 verschillende kraampjes zowel etenswaren als antiquiteiten worden aangeboden. In het weekend zijn er gratis jazzoptredens. Het grote publiek komt hier voornamelijk naar toe voor het eten.

CRUMLIN ROAD GAOL

Dit voormalige huis van bewaring sloot, na 150 jaar dienst te hebben gedaan, in 1996 haar deuren. Nu vinden er rondleidingen maar ook bruiloften en concerten plaats. Het gebouw staat bekend als een van de spookachtigste plekken van Belfast. Bezoekers kunnen kiezen voor een paranormale rondleiding waarbij de gedeelten waar het het meeste spookt bezocht worden, plus de executie- en martelkamer.

Overige bezienswaardigheden en activiteiten in Belfast

  • Net buiten het centrum van Belfast vindt u de parlementsgebouwen, het Cave Hill Visitor Centre, Malone House en de mooie natuurlijke Lagan Valley.
  • Shoppen doe je het beste op Victoria Square. Belfast staat bol van de attracties voor jong en oud en is een leuke bestemming voor een weekendje weg.

BEREIKBAARHEID BELFAST

Belfast heeft een eigen internationale luchthaven en is daarmee zeer goed bereikbaar voor bijvoorbeeld een weekendje weg. Ook heeft de stad een haven waar vandaag je met de veerboot naar Schotland of Engeland kunt reizen. Er is uiteraard ook een treinstation aanwezig vanwaar u bijvoorbeeld naar (London)Derry in het noordwesten en Dublin (hoofdstad van Ierland) in het zuiden kunt reizen.

Kortom, Belfast is de ideale bestemming voor een korte of lange vakantie. Mocht u informatie missen in onze blog “Wat te doen in Belfast” dan vernemen we dat graag.

Leave a Reply