Wedgwood servies

Wedgwood staat synoniem aan porselein en is wereldleider op het gebied van tafelserviezen. Wedgwood is een Brits bedrijf dat zich specialiseert in aardewerk en porselein. Zij hebben het vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Ondanks dat Wedgwood servies ontzettend Engels is, worden steeds meer beroemde internationale ontwerpers ingehuurd om Wedgwood modern te houden. Oprichter van het bekende aardewerk is Josiah Wedgwood.

Josiah Wedgwood

De oprichter van de fabriek, Josiah Wedgwood, stamde uit een geslacht van vrijboeren, kleine landeigenaars. Zijn overgrootvader was reeds pottenbakker. Pottenbakken was geen broodwinning maar huisvlijt. Toen Josiah negen jaar oud was stierf zijn vader. Hij trad in dienst bij zijn oudste broer die ook pottenbakker was. Er was al een ontwikkeling gaande in de pottenbakkerswereld: in Dorset en Devon werd gekleurde klei gedolven en per paard naar Burslem vervoerd, waar de meeste pottenbakkers werkten. Deze klei maakte het aardewerk behoorlijk sterker en ook witter.

Josiah Wedgwood was zeer getalenteerd op het gebied van wetenschap, de kunst en nieuwe technieken. Hij was pas 29 jaar oud toen hij een onafhankelijke pottenbakkerij begon in Burslem in Engeland. Dit was het begin van de aardewerkfabriek Wedgwood. Gedurende zijn leven produceerde hij drie van Wedgwood’s meest beroemde porseleinen serviezen: Queens’s Ware (1762), Black Basalt (1768) en Jasper (1774).

Sociaal betrokken

Josiah Wedgwood was een zeer sociaal bewogen man en hij zorgde dan ook heel goed voor zijn personeel. In 1766 bouwde hij een dorp rond de fabriek waar de werknemers konden gaan wonen, zodat zij niet hoefden te reizen. Ook werden er kanalen aangelegd voor een snellere aanvoer van grondstoffen en afvoer van gereedgekomen producten.

Nieuwe ideeën

Josiah Wedgwood was als wetenschapper altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën en technieken. Innovatie is altijd een belangrijke norm voor het bedrijf gebleven, ook na het overlijden van Josiah in 1795. Er werden nieuwe machines aangeschaft wat leidde tot de ontwikkeling van gekleurd aardewerk en de productie van “bone china”; porselein waaraan beenderas (calciumfosfaat) werd toegevoegd waardoor het product veel sterker werd. Bone China stond op tafel van vele beroemdheden zoals president Theodore Roosevelt in het Witte Huis.

Zware tijden

Door de opkomst van verschillende nieuwe en goedkope materialen werd het voor producenten van kwaliteitsaardewerk steeds moeilijker zaken te blijven doen. Opkomende industrielanden als China en India vormden een grote bedreiging voor Europese porseleinhuizen zijn. De Engelse porseleinindustrie, met haar prachtige, traditionele en lange historie, heeft de grootste moeite om zich staande te houden. Veel fabrieken, waaronder het fameuze Royal Worcester en Spode, hebben reeds het loodje gelegd. Maar Wedgwood servies bleef produceren en opende een nieuwe efficiëntere vestiging in de omgeving van het dorp Barlaston welke vandaag de dag nog steeds bestaat. In 2001 kwam Wedgwood met een nieuwe collectie in wit Bone Chine, ontworpen door Jasper Conran. In 1986 werd Wedgwood overgenomen door Waterford Kristal.

Overname Wedgwood servies

In 2009 moest Wedgwood servies surseance van betaling aanvragen. Het bedrijf werd overgenomen door het Amerikaanse opkoopfonds KPS Capital Partners voor de prijs van 1 euro per duizend aandelen. Ze kondigden toen aan het bedrijf zes jaar in handen te houden, te reorganiseren en daarna te verkopen. In 2015 werd het bedrijf dan ook verkocht aan Fiskars.

Hofleverancier

Wedgwood is al eeuwenlang hofleverancier van vele koningshuizen, keizers en andere hooggeplaatste personen. Zijn eerste succes als keramiek-ontwerper keer Josiah Wedgwood met zijn vazen van zogeheten “zwarte scherf”. De echte roem kwam in 1765 toen hij van koning Charlotte van Engeland opdracht kreeg voor een crèmekleurig thee- en koffieservies. Twee jaar later werd hij benoemd tot hofleverancier.

In 2015 is in het Engelse Stoke-on-Trent een museum en bezoekerscentrum geopend waar jaarlijks een paar honderdduizend mensen kunnen genieten van de rijke productlijnen en informatie van Wedgwood.

Leave a Reply