Westminster

De Londense wijk Westminster herbergt een viertal belangrijke bezienswaardigheden: de Westminster Kathedraal, het Westminster Paleis, de Westminster Abdij en de fameuze klok de Big Ben.

Westminster Kathedraal

De kerk dateert uit het begin van de twintigste eeuw en is de belangrijkste rooms-katholieke kerk in Engeland en Wales. Hij is gebouwd in 1903, waardoor het de jongste kathedraal van Londen is. De kerk, in vroeg-Byzantijnse stijl, werd gebouwd in 1903, in opdracht van aartsbisschop Vaughan. De kerk valt al van ver op door haar rood-witte kleuren. Voor het interieur van de kerk zijn honderd verschillende soorten marmer gebruikt. Mooie Byzantijnse mozaïeken bekleden de kapellen en het gewelf van het tabernakel. Boven het reusachtige schip hangt een enorm gouden kruis. Je kunt een lift nemen naar de top van de kathedraal, waar je een verbluffend uitzicht hebt over de buurt en alle bezienswaardigheden.

Westminster Paleis

Op loopafstand van de Kathedraal ligt het Westminster Paleis, beter bekend als de Houses of Parliament. Het Paleis is een van de grootste parlementsgebouwen ter wereld. Hier zetelen de twee kamers van het Verenigd Koninkrijk: het House of Lords (Hogerhuis) en het House of Commons (Lagerhuis). Het gebouw telt meer dan 1000 kamers en heeft meer dan 3 kilometer aan gangen. In 1834 werd het paleis verwoest door een brand. Er werd een nieuw complex gebouwd dat werd voltooid in 1870, meer dan dertig jaar nadat de werken van start gingen. Het geheel omvat de klokkentoren, de Victoria Tower, het House of Commons, het House of Lords, de Westminster Hall en de Lobbies.  De oudste zaal in het Houses of Parliament is Westminster Hall, die dateert uit 1097. Het grote houten dakgebinte werd in de veertiende eeuw gebouwd en verving het oorspronkelijke dak dat werd ondersteund door twee rijen pilaren. Als je de Houses of Parliament wilt gaan bezoeken, dan kan je deelnemen aan een van de rondleidingen. Ze duren ongeveer 75 minuten en omvatten een bezoekje aan de Royal Robing Rooms (de Koninklijke Kleedkamers), het House of Lords en het House of Commons en Westminster Hall.

Westminster Abdij

Sinds de kroning van Willem de Veroveraar in 1066, is de Abdij de kroningskerk van het land. In deze kerk worden sinds 1066 de kroningen, begrafenissen, huwelijken en dopen van het Engelse koningshuis gehouden. De kerk doet dienst als begraafplaats voor talloze politici, vorsten en kunstenaars. De kerk is volgestouwd met praalgraven, standbeelden en monumenten. Willem III van Oranje, stadhouder van Holland en later koning van Engeland en Schotland, is ook in Westminster Abbey bijgezet, als enige lid van het Huis van Oranje. Door de eeuwen heen is de abdij door miljoenen pelgrims bezocht. Westminster Abbey werd in de 10e eeuw opgericht. Toen aanvaardden de meeste Christenen in Europa het gezag van de Rooms Katholieke kerk en de Paus. In de 16e eeuw bracht de Hervorming veel veranderingen in de organisatie en de eredienst van kerken in heel Europa. De Church of England maakte zich los van Rome. De kerk behield echter veel van zijn tradities, terwijl zij ook eigen onderscheidende vormen ontwikkelde zoals het houden van de erediensten in het Engels in plaats van het Latijn en het accepteren van de Heilige Schrift.

Big Ben

De klok hangt in de Elisabeth toren van het Westminster Paleis. De naam Big Ben wordt vaak gebruikt voor de 96 meter hoge klokkentoren van het Palace of Westminster. Dat is niet juist want niet de klokkentoren en ook niet het daarop aangebrachte uurwerk heet Big Ben. Die naam komt toe aan de in de toren hangende grote klok. De loodzware klok werd in 1858 in de klokkentoren gehangen. Meer lezen over de Big Ben? Lees onze eerder verschenen blog.

Leave a Reply