Wimbledon

Het meest prestigieuze grandslam tennistoernooi is Wimbledon. Het tennistoernooi wordt ieder jaar gehouden. Sinds 1877 wordt dit toernooi traditioneel gehouden op de tennisbanen van de prestigieuze All England Lawn Tennis and Croquet Club in een buitenwijk in Londen. Samen met de Australian Open in Melbourne, Roland Garros in Parijs en de US Open in New York behoort Wimbledon tot de vier grootste tennistoernooien in de wereld.

Grandslam Toernooi

Grandslam wordt in veel sporten gebruikt bij het halen van een uitzonderlijke prestatie. Oorspronkelijk is de term grandslam afkomstig uit het bridge en sinds 1930 wordt de term ook gebruikt in het golf. Het behalen van een grandslam in het tennis bestaat sinds 1925. Een grandslam is het winnen van de vier grandslamtoernooien in één kalenderjaar. Wimbledon is het derde grandslamtoernooi dat gespeeld wordt na de Australian Open en Roland Garros. De US Open volgt na het Wimbledon. Het winnen van een van de vier grandslamtoernooien wordt al gezien als een hele prestatie.

Kleding

Alhoewel groen en paars de traditionele en officiële kleuren van Wimbledon zijn is het traditie op Wimbledon dat de kleding waarin gespeeld wordt wit of bijna wit moet zijn. En dit geldt ook voor de accessoires. Als spelers hier niet aan voldoen kan met gediskwalificeerd worden. Andre Agassi heeft enkele jaren geweigerd om hieraan te voldoen omdat hij wilde spelen in zijn stretchpants en discoshirt. Ook een vermelding waard is dat er op Wimbledon geen sponsoren te zien zijn langs de banen.

Gras Wimbledon

Op Wimbledon wordt op echt gras gespeelt in plaats van gravel. Op de 41 banen wordt hard gewerkt om het heilige gras precies 8 millimeter hoog te laten zijn en de grond egaal. Met een nagelschaartje wordt het gras tot de perfecte hoogte te knippen. Er wordt ieder jaar ongeveer 400 miljoen pond uitgetrokken om het gras in topconditie te houden. Omdat gras als ondergrond het nadeel heeft om erg gevoelig te zijn voor regen wordt bij regenachtig weer de mat meteen afgedekt met een plastic zeil. Het enige gras dat in het Verenigd Koninkrijk nog heiliger is dan het gras in Wimbledon is het gras van Oxford!

Spelers

Wimbledon is niet zomaar een toernooi. Er zijn gescheiden toernooien voor mannen en vrouwen enkelspel, dubbelspel, gemengd dubbel en zelfs een toernooi voor jeugdspelers. Aan het hoofdtoernooi in deze twee weken doen 128 enkelspelers en 64 dubbelspelkoppels per geslacht mee. Ook zijn er 48 spelers en 48 speelsters in het gemengd dubbelspeltoernooi. De belangrijkste wedstrijden worden gespeeld op het Center Court.

De enige Nederlander die Wimbledon ooit heeft gewonnen, is Richard Krajicek. Een uniek moment! Ook Kiki Bertens is een keer dicht bij de overwinning geweest om de eerste Nederlandse vrouwelijke winnaar te worden…

Tradities met Wimbledon

Door de bezoekers van het toernooi wordt een traditioneel gerecht genuttigd, namelijk aardbeien met slagroom. Dit gebeurd al 135 jaar en de aardbeien worden speciaal verbouwd op een boerderij in Kent. Jaarlijks wordt er door de toeschouwers 28.000 kilo aan aardbeien verorberd afgeserveerd met 7000 liter verse slagroom. Het eten van aardbeien komt omdat het tennistoernooi wordt gespeeld tijdens de oogsttijd van de aardbei.

De bekende ballenjongens en meiden ook wel BGG genoemd worden geselecteerd door een liefdadigheidsinstelling die zich richt op jeugdzorg.

Een ander veel voorkomende “traditie” is het stil leggen van het spel vanwege de regen. Helaas kan het gedurende het tournooi vaak dagen achter elkaar regenen. Traditie was dat het spel werd stil gelegd wanneer het regent. Dit kon uren en soms dagen duren. Vanwege commerciële belangen heeft het centre court sinds 2009 een dak dat gesloten kan worden op het moment dat het regent.

Lees onze blog als je meer wilt weten over typische Engelse sporten.

 

Leave a Reply