Wonen en werken in Engeland

Engeland heeft tijdens de crisis laten zien een gezonde economie te hebben. De Britse economie is in het derde kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Dat de brexit invloed gaat uitoefenen op bedrijven en de gehele Britse economie, daar twijfelt niemand over. Wilt u emigreren naar Engeland win dan eerst alle informatie en ervaringen in bij andere mensen die u voor zijn gegaan. De informatie in deze blog over wonen en werken in Engeland gaat over de huidige situatie. We zullen u een update geven van de veranderingen als de brexit een feit is.

Wonen in Engeland

Engeland kent genoeg mooie plekken om te wonen. Ook hier is het natuurlijk aantrekkelijk om je dicht bij een grote stad als Londen te vestigen, maar hoe dichter bij Londen, hoe hoger de kosten voor een woning. In de zoektocht naar een baan en huis is het dan ook zinvol om bij voorbaat te kijken naar de huizenprijzen in de regio.

Huizenmarkt

De Engelse markt voor hypotheken behoort tot één van de grootste en meest innovatieve markten van de wereld. De vastgoedprijzen in Engeland zijn al sinds 2004 aan het dalen, terwijl de prijs van luxewoningen aan het stijgen zijn. Dit komt door de vele rijke Europeanen die investeringen doen in het betrouwbare Engeland in plaats van de landen waar de Euro-crisis hard heeft toegeslagen. Een huis in Engeland kan je het makkelijkst via het internet vinden. Met de zoektermen ‘Buy House’ of ‘Houses England’ kom je op sites die woningen aanbieden. Meestal gaat dit via een makelaar. Houdt er rekening mee dat alle prijzen in ponden staan. De prijs omgerekend in euro’s zal dus hoger uitvallen dan de prijzen op de websites.

Lees onze eerder verschenen blog Tips woning kopen in Engeland voor meer informatie over dit onderwerp.

Werken in Engeland

Als u de Nederlandse nationaliteit heeft, dan heeft u geen visum of andere vergunningen nodig om in Engeland aan het werk te kunnen. Het staat u vrij om in Engeland werk te zoeken en een betrekking te aanvaarden. Het vinden van een baan is echter niet makkelijk, zeker niet als buitenlander.

Een baan zoeken

Als u vanuit Nederland solliciteert, dan kunt u de meeste vacatures vinden via het internet. Er zijn veel internationale en Engelse vacaturebanken waar duizenden vacatures op staan. Op “Indeed” heb je alleen in London al ruim 200.000 vacatures. Een andere vacaturebank is  Monsterboard – internationaal. Als je zoekt op internationale vacaturebanken en in de zoekopdracht het woord “Dutch” toevoegt, dan vind je vaak banen waarbij ze gericht zoeken naar Nederlanders.

Eigen bedrijf starten

Veel Nederlanders die emigreren naar Engeland willen hier hun een eigen bedrijf oprichten. Het opzetten van een bedrijf in Engeland is in vergelijking met het starten van een bedrijf in andere landen vrij gemakkelijk. Vooral als je een Ltd. (Engelse variant van bv.) wilt, is het in vergelijking met andere landen erg gemakkelijk.

Cultuur

In Engeland heerst een andere cultuur dan in Nederland en wonen en werken in Engeland kan dan ook een grote stap zijn. De mensen in Engeland zijn veel beleefder, voordringen kan echt niet en iets vragen aan iemand wordt ingekleed met beleefdheidswoorden als “could you please” of “I would be very grateful if you”. Het grootste verschil tussen Nederlanders en Engelsen is directheid. Waar wij vaak letterlijk zeggen hoe wij ergens over denken, zijn Engelsen veel genuanceerder. Als een Engelsman bijvoorbeeld zegt “I’ll keep it mind” dan vindt hij het waarschijnlijk helemaal niks. Of waar het voor ons gebruikelijk is om duidelijk “nee! Daar ben ik het niet mee eens” te zeggen zou een Engelsman eerder met een antwoord komen als “well, I might prefer to…..”, terwijl we eigenlijk hetzelfde bedoelen.

Op de werkvloer heerst in Engeland ook een andere cultuur. In Nederland vinden wij democratie op de werkvloer belangrijk en wordt het vaak gewaardeerd mee te denken met het management. In Engeland is er een duidelijke hiërarchie. De leidinggevende moet toestemming geven om iets te doen.

Het is dus belangrijk dat u voordat u gaat wonen en werken in Engeland zoveel mogelijk informatie over het land verzamelt. Op deze manier kunt u veel informatie vinden over de Engelse cultuur en de gewoonten, maar ook over zaken met betrekking tot wonen in Engeland. Maar niet alleen feitenkennis, maar ook het gevoelsmatige aspect is erg belangrijk bij een verhuizing naar het buitenland. Ga dus sfeerproeven in de omgeving waar u wilt gaan wonen en probeer met mensen in gesprek te komen.

Taal

Een ander belangrijk deel is het beheersen van de Engelse taal. Door te wonen en werken in Engeland gaat je taalkennis en -ontwikkeling met grote stappen vooruit, dat is ook een reden voor veel Nederlanders om in Engeland te gaan werken. Maar het is aan te raden om voor vertrek een grondige basiskennis te hebben van de Engelse taal. Het volgen van een taalcursus Engels is dan ook aan te raden.

Tips?

Heeft u nog tips voor wonen en werken in Engeland, dan horen wij deze graag zodat we ze kunnen toevoegen op onze site. Belangrijk is in ieder geval dat u zich oriënteert, informatie over diverse onderwerpen inwint en de ontwikkelingen rondom de brexit nauwlettend volgt. Ga dus niet over een nacht ijs.

Leave a Reply