Zakendoen in Engeland

Naast het doorbrengen van een vakantie in dit bijzondere land, heb ik inmiddels ook al een aantal keren zaken gedaan in Engeland. En over zakendoen in Engeland moet je toch een aantal dingen weten. Engeland heeft een rijke wereldhandel en is een belangrijk industrieland. Daarnaast spreken wij Nederlanders wel een aardig woordje Engels, dus communicatie moet het probleem niet zijn. Toch ben je er daarmee niet. Hierbij een aantal tips, op basis van mijn ervaringen, over het zakendoen in Engeland en dan toch allereerst over de taal.

De Engelse taal

Wij Nederlanders denken dat we een aardig woordje Engels spreken, maar toch missen wij de culturele achtergrond van de taal en uitdrukkingen. Ik zal het proberen uit te leggen wat ik hiermee bedoel. Britten communiceren graag zo duidelijk mogelijk om misverstanden te voorkomen. Toch ontstaan deze al wel snel. Britten hebben namelijk de neiging om hun woorden af te zwakken. “That’s a little expensive”, kreeg ik te horen tijdens de onderhandelingen. Terwijl ik dacht de deal bijna rond te hebben door nog een kleine korting te geven, was voor hen de deal van de baan. Na deze misgelopen deal ben ik dan ook een zakelijke taalcursus Engels gaan volgen, om me beter te voor te bereiden op dit soort Britse uitspraken die wij anders interpreteren (en gelukkig met succes!).

Zakelijk en privé

Britten houden zakelijk en privé strikt gescheiden. Doe dus geen moeite om een persoonlijke relatie op te bouwen. Dat pas niet bij zakendoen in Engeland. Belangrijk is een atmosfeer van vertrouwen en eerlijkheid. Daarnaast zijn Britten ook niet zo van de relatiegeschenken. Wil je toch iets geven, denk dan goed na over wat je geeft. Te duur wordt gezien als omkoping, te goedkoop als belediging. In ons geval kun je het beter houden op een traditioneel Nederlands pakketje, dat kunnen ze altijd wel waarderen.

Tijd

Britten zijn erg punctueel en zien tijd als kostbaar middel waarmee men zo efficiënt mogelijk om wil gaan. Zakendoen in Engeland is op tijd zijn voor een afspraak. Plan dus wat extra tijd in voor het reizen of eventuele vertragingen en ben je te laat, dan laat dit dan op tijd weten en biedt eventueel aan de afspraak te verzetten.

Zakendoen in Engeland: wees neutraal

Britten zijn terughoudend in hun eerste contact. Begin dus niet gelijk over het zakelijk onderwerp waarvoor jij eigenlijk komt, maar begin met een neutraal, maar niet te persoonlijk onderwerp. Let daarna goed op de aanwijzingen van je gesprekspartner en laat hem/haar de lijn van het gesprek aangeven.

Schriftelijke communicatie

In de Britse zakelijke wereld wordt veel waarde gehecht aan schriftelijke communicatie. Aan een mondelinge overeenkomst heb je niets in Engeland. Zet daarom alle details en afspraken van een overeenkomst op papier. Kun je dat niet zelf, zorg dan voor een professionele vertaling van de documenten. Daarnaast is het ook heel normaal dat je zakenpartner een contract eerst door een juridisch expert laat nakijken. Dit betekent niet dat hij/zij het niet vertrouwt, maar dit is de Engelse manier van het op het correct volgen van procedures.

Heb jij nog tips voor mij over zakendoen in Engeland, dan hoor ik dat graag. Want hoe meer business ik in Engeland heb, hoe vaker ik ook even kan genieten van Engeland!!

Leave a Reply